Help egels de winter door

Astrid Schoenmaker

Nog even goed dooreten in de herfst en de egels zijn klaar om in winterslaap te gaan. Maar dan moeten ze wel een plek vinden waar ze rustig kunnen overwinteren. In veel tuinen en parken is het daar veel te netjes voor. Boswachter Mathiska geeft 5 tips hoe je jouw tuin egelvriendelijk maakt. In de herfst eten egels zich vol met alles dat ze kunnen vinden: slakken, regenwormen, vruchten en paddenstoelen. En dat is hard nodig, want in de afgelopen droge zomer was het voor egels erg lastig om genoeg voedsel te vinden. Ze moeten goed opgevet de winter in, een periode waarin er veel minder voedsel te vinden is. Zodra het kouder wordt zoeken egels een rustig plekje waar ze veilig in winterslaap gaan. Egels slapen niet de hele winter. In zachte winters zijn er nog insecten en slakken te vinden en verlaten ze hun winterhol om op rooftocht te gaan. Hieronder tips over hoe je je tuin egelvriendelijk maakt. Help egels de winter door!

1. Rommelhoekje voor egels

In de herfst liggen er heel wat bladeren en takjes op de grond. Veeg ze bij elkaar en maak er een hoopje van onder een struik of heg. Zo maak je een beschut plekje waar egels hun winterslaap kunnen houden. In andere seizoenen hebben egels dit soort rommelhoekjes nodig om overdag in te slapen. Ook in een composthoop of stapel boomstammetjes duiken egels graag weg voor hun dagelijkse dutje en winterslaap.

2. Maak een egelhuis

Maak van een oud omgekeerd krat of wat planken een ruimte waar zij zich in kunnen terugtrekken en hun winterslaap kunnen houden. Je kunt de bovenkant waterdicht maken met dakpannen, takken of een dikke laag bladeren. Gebruik ook wat oud hout, bladeren en takken om het huisje een beetje mee te camoufleren. Als je een paar grote tuintegels over hebt, kun je hier ook een prima slaapplek voor egels van maken. Leg wat oude bladeren in het egelhuis, dat slaapt wat lekkerder! Zorg voor een smalle ‘entree’ (tegen insluipers) en zet het huisje bij een schutting.

3. Zorg voor een gedekte tafel

Zet planten en struiken in je tuin die van hier komen, inheemse soorten dus. Daar leven veel meer insecten op en dat is weer voedsel voor egels. Zolang het niet vriest, is de herfst een prima periode om nog wat extra planten in je tuin zetten. In een natuurlijke tuin met veel onderbegroeiing en rommelhoekjes vinden egels beschutting en veel voedsel! Laat gevallen blad gewoon tussen alle andere planten liggen. Hier komen enorm veel insecten op af. En dat is niet alleen voedsel voor egels maar voor heel veel vogels en andere dieren. Wil je egels nog wat extra’s geven? Zet dan wat egelvoer of katten- of hondenbrokken neer.

4. Egelpoortje in de schutting

Egels hebben meestal een groter leefgebied dan jouw tuin. Kijk daarom goed of egels wel van de ene tuin naar de andere kunnen komen. Staat er een schutting tussen jouw tuin en die van de buren? Maak dan wat openingen aan de onderkant van je schutting zodat ze naar de tuin van de buren kunnen. Leuk om samen met de buren te doen, maar een egelsnelweg door meer tuinen is natuurlijk nog leuker en beter! 

5. Help dorstige egels

Niet alleen de planten hebben dorst. Ook de dieren in je tuin hebben water nodig. Je kunt op beschutte plekken waterschalen neerzetten. Zet ze niet in de volle zon want dan drogen ze snel weer op. Voor egels en andere zoogdieren is het belangrijk dat ze goed bij het water kunnen. Zorg dus voor een lage rand waar ze gemakkelijk overheen klimmen. Geef egels nooit melk. Daar krijgen ze diarree van.

Als je de ruimte hebt kun je een vijvertje aanleggen. Zorg wel voor een geleidelijk aflopende oever of een loopplankje zodat ze er gemakkelijk in en uit komen. Een oude waterbaan van de kinderen ingraven werkt ook prima als vijvertje. Daar zitten allemaal verhogingen in waar egels ook bij het water kunnen.

Pas op, een robotmaaier

Heb je een robotmaaier? Dan kun je beter niet ’s avonds of ’s nachts maaien. Dan gaan de egels op stap en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze geraakt worden door de messen in je maaier.

Maak van je tuin een thuis voor egels

In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in het verkeer. Ze hebben onze hulp dus hard nodig! Help jij mee?

Met dank aan de Natuurbescherming

Ik had afgelopen week een egeltje overdag gevonden en werd er op gewezen dat hij beter naar de egelopvang gebracht had kunnen worden. Vaak speelt er ondergewicht en daar wordt hij verwend met een warmtebed en bijgevoerd.

Hij is wel verlost van een teek op zijn kopje en natuurlijk er stond een gedekte tafel voor hem klaar.

Petra