Op vrijdag 17 juni zijn Patrick Luk en Tini Lansbergen van de Adviesraad Stompwijk samen met de gemeente, de groenbeheerder van de afdeling Stadsbeheer en gebiedsregisseur op pad geweest. Er is een aantal groen locaties bezocht. Aanleiding was het wijkgroenbeheerplan. Een afspraak die voortkomt uit het overleg aan de Stompwijktafel tussen Adviesraad en gemeente.
Het wijkgroenbeheerplan is een visie op het groen in Stompwijk. De Stompwijkse samenleving en belangenorganisaties zoals onder andere stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg hebben hieraan bijgedragen.
Tijdens de groenroute is duidelijk geworden dat vanuit de gemeente -op basis van de input die iedereen heeft gegeven- is gekeken hoe je met het groen een toegevoegde waarde kan geven aan het milieu en biodiversiteit. Voorbeeld is de extreme hitte die we zo nu en dan hebben. Hierdoor worden zomers steeds warmer en de bodem droger. De groenbeheerder heeft aangegeven dat daar voor iedereen de komende jaren een belangrijke opgave ligt. Vanuit de gemeente worden bomen niet meer zonder meer gekapt of gesnoeid. Een groen weetje kwam tijdens het gesprek ook naar voren. Bomen zijn vanaf 40 jaar waardevol in de reductie naar CO2!
Op de diverse locaties hebben Patrick en Tini de groenbeheerder een aantal vragen gesteld. Die vragen gingen over het groen van bijvoorbeeld de projecten Bereikbaar Stompwijk, het Dorpspunt en het oude Dorpshuis. Duidelijk is dat bij de gemeente nog een opgave ligt om de systemen die zij gebruiken op elkaar te laten aansluiten zodat bewoners dit ook merken in de eigen leefomgeving. Belangrijk in deze is dat als je wat ziet in de openbare ruimte zoals overhangende takken of losliggende stoeptegels, je dit doorgeeft via het meldpunt openbare ruimte. Dat kan via deze link: https://www.lv.nl/probleem-melden
Met de groenbeheerder zijn er afspraken gemaakt over de meldingen. Deze krijgt als thema een vervolg aan de Stompwijktafel. Bij de eerstvolgende Stompwijktafel zal de Adviesraad de bevindingen van groenroute delen met de gemeente.
Meerlaan
Nu maken bewoners zelf Stompwijk mooier, gezelliger en leuker. Zou de gemeente met het groenonderhoud hierop kunnen aansluiten?
Project Bereikbaar Stompwijk
De praktijk laat zien dat de struikjes kwetsbaar zijn voor het verkeer.
Dorpspunt;
het project is overgedragen. Er is veel onkruid, gebruikers van het pad hebben er last van. Dringend verzoek aan de gemeente om aan de slag te gaan met het groenonderhoud.
Adviesraad Stompwijk