Het kunstmatig aangelegde meer in de Nieuwe Driemanspolder tussen Wilsveen, Zoetermeer en Den Haag, bedoeld om te veel regenwater op te kunnen vangen, zal veel vaker gebruikt moeten worden dan gedacht. In het meer kan 2 miljoen kubieke meter water opgevangen worden. Gedacht werd dat dit maar eens in de 25 jaar nodig zou zijn. Nu is de verwachting dat het eens in de vijf jaar zal voorkomen.
Dat staat in een evaluatie die de provincie Zuid-Holland heeft gemaakt over recreatiegebieden. In de polder zijn behalve het meer ook 7 kilometer aan wandelpaden, 4,5 kilometer aan ruiterpaden, 12 kilometer aan fietspaden aangelegd alsmede gebieden met diverse natuurtypen (plas/dras, bloemrijk grasland, bosschages, zeggemoeras en nat grasland).
Direct na de opening medio 2020, werd het gebied al druk bezocht door vele recreanten, aldus de provincie. ‘Denk hierbij aan wandelaars en fietsers. Maar in de winter waren er ook schaatsers te vinden op het ijs, toen de waterberging was dichtgevroren’.
‘De waterkwaliteit van het gebied zorgde ervoor dat ondergedoken waterplanten zich vrijwel direct vestigden in het gebied. Bovendien is het gebied zeer waardevol voor de vele verschillende soorten vogels die hier leven. Kortom, een project dat geslaagd is voor wat betreft natuur en recreatie’.
‘Een aandachtspunt is de drukte; nu al worden de recreatieve verbindingen – zoals fietspaden – erg druk bevonden. Deze verbindingen kennen een veelheid aan gebruikers: wandelaars, al dan niet met hond, fietsers (al dan niet op hoge snelheid), skeelers, mensen met paard, et cetera. Een kans voor de toekomst is om verbindingen te scheiden. Hierdoor wordt niet alleen de drukte beter verdeeld, maar meer en van elkaar gescheiden infrastructuur komt de veiligheid ook ten goede’. De inrichting van de Nieuwe Driemanspolder kostte 70,5 miljoen euro. Leidschendam-Voorburg betaalde daar 1,56 miljoen euro voor plus nog eens 53.000 euro voor de aanleg van fietspaden.
Bron: Vlietnieuws