Gemeente en corporaties slaan handen ineen bij aanpak energiearmoede 

Het afgelopen half jaar was er bijna dagelijks iets over te lezen; de energieprijzen zijn sterk gestegen. Voor veel gezinnen met de laagste inkomens wordt het een steeds groter probleem om de energielasten te dragen. TNO heeft onderzoek gedaan naar energiearmoede. Voor heel Nederland is door TNO de aard, omvang en regionale spreiding van de energiearmoede in kaart gebracht. Op basis van dit onderzoek krijgt iedere gemeente van het Rijk een (bescheiden) bedrag om iets te doen om energiearmoede te bestrijden.

Wethouder duurzaamheid Jan-Willem Rouwendal: “Het liefst willen we natuurlijk iedereen die te maken heeft met energiearmoede helpen. Het bescheiden bedrag vanuit het Rijk over de hele gemeente verdelen, helpt de armoede niet te bestrijden. Daarom zetten we dit bedrag liever gericht in voor een kleinere groep, waar we écht iets voor betekenen. We hebben hiervoor gekeken naar wooncomplexen met de slechtste energielabels. Hier is de kans het grootst inwoners te kunnen helpen”.

Plan

De gemeente heeft samen met de woningcorporaties WoonInvest en Vidomes een plan gemaakt om een eerste stap in de bestrijding van energiearmoede te zetten. Het plan is bedoeld om bij een aantal wooncomplexen energiebesparende maatregelen te treffen. Dit zorgt voor een blijvend lager energieverbruik. Zo wordt er bijvoorbeeld voorgesteld om enkele zijgevels van een wooncomplex te isoleren. Iets waar de bewoners van het complex al langer om vragen, maar wat binnen de Vereniging van Eigenaren maar niet lukt. Ook is het maken van Duurzame Meerjaren Onderhoudsplannen voor een aantal complexen in het plan opgenomen. Dat lijkt op het eerste gezicht geen armoedebestrijding. Maar juist door het ontbreken daarvan, worden de kansen en voordelen van energiebesparende maatregelen bij dit soort complexen nog onvoldoende gezien en dus ook niet uitgevoerd. Met dit plan hopen de corporaties en de gemeente dat VvE’s daarna wel de mogelijkheden benutten en tot die energiebesparende maatregelen overgaan.

Aanpak

De aanpak is in het bijzonder gericht op wijken waar de wijkaanpak energietransitie nog niet direct begint.

Eenmalige uitkering

Huishoudens met een laag inkomen die echt in de problemen komen door de stijgende energieprijzen, komen via de categoriale bijzondere bijstand in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van ongeveer 200 euro. Inwoners in de bijstand zijn bekend bij gemeenten en ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen die in aanmerking komen, maar niet automatisch worden bereikt, kunnen zich bij de gemeente melden.

Lees het bericht van de Rijksoverheid: Extra energietoeslag voor lagere inkomens via onze link www.lv.nl/berichtrijksoverheid.