Provinciaal bestuur wijst kritiek Meeslouwerplas af

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland wijzen de kritiek van de Randstedelijke Rekenkamer inzake het project verondieping Meeslouwerplas in natuur- en recreatiegebied Vlietland, af. Dat blijkt uit een brief van gedeputeerde Jeannette Baljeu aan de Rekenkamer. Bij het project ging het om de stort van deels vervuild baggerslib in de plas. Het project liep tussen 2009 en 2020.

De Rekenkamer concludeerde dat maar een klein deel van het project is gerealiseerd, dat de provincie te kort schoot bij de controle op de stort en de waterkwaliteit, dat er geen goed overzicht was van kosten en baten, dat Provinciale Staten onvolledig en niet tijd werden geïnformeerd en dat de informatievoorziening aan omwonenden stokte bij tegenslagen in het project.

Baljeu schrijft de conclusies niet te delen of te onderschrijven. Er was een vrijheid om het project gedurende de rit aan te passen. Dat is Provinciale Staten begin 2019 ook bericht. Bij de controle op de uitvoering vertrouwde de provincie op Hoogheemraadschap Rijnland, de waterbeheerder. Er werd gewerkt met een kostenraming waarbij opbrengsten afhankelijk waren van hoeveelheden geleverde bagger.

Het niet volledig en tijdig informeren van Provinciale Staten hoort volgens Baljeu bij de aard en omvang van een project als dit. Bovendien zijn Provinciale Staten begin 2019 uitgebreid geïnformeerd. Toen is ook al aangegeven dat er lessen getrokken moesten worden inzake de omgang met omwonenden. ‘Dat gaat nu goed’, stelt Baljeu.

De Rekenkamer achterhaalde dat maar een derde van de afgesproken hoeveelheid bagger in de plas terecht kwam. Monsters van de bagger werden niet genomen door de provincie noch het Hoogheemraadschap. Toen vervuiling van het water in de plas bleek gebeurde er ook niets. Milieunormen werden jarenlang overschreden. Pas in 2017 werd voor het eerst een verband onderzocht tussen de baggerstort en de watervervuiling. Ook grondwater werd niet bemonsterd.

De provincie rekende bij het project op kosten tussen 3,2 en 4,9 miljoen euro. Dat werd 9,4 miljoen nog exclusief uitgaven voor geluidwerende voorzieningen langs de A4. Die moeten er nu nog komen. Daarvoor is al 5 miljoen euro uitgetrokken. De baggerstort leverde de provincie een vergoeding op van 1 miljoen euro.