Vrouwenweg – vervolg

Vorige weg vroeg Wybo Suijten zich af waar de naam Vrouwenweg vandaan komt. Deze weg loopt van Zoeterwoude naar Leiden langs het voormalige Kruisherenklooster. Maar de heren uit het klooster hebben niets te maken met de naam van deze weg. Ze hebben er misschien wel wat huizen langs gebouwd, maar de weg is eeuwen ouder dan het Kruisherenklooster.

Stichting Oud Zoeterwoude heeft recentelijk een boekje uitgegeven met daarin de oorsprong van de straatnamen in Zoeterwoude. Overigens een heel mooi boekje dat voor € 9,90 bij verschillende winkels in Zoeterwoude te krijgen is. Absoluut een aanrader voor wie een klein beetje in geschiedenis en/of in Zoeterwoude geïnteresseerd is. Verkooppunten zijn te vinden op

www.oudzoeterwoude.nl

In dit boekje valt het volgende te lezen:

De Vrouwenweg dankt haar naam aan een Mariakapel die heeft gestaan nabij kasteel Cronesteijn aan de Vliet. De kapel was gebouwd door Floris van Alkemade en was door hem onder bescherming gesteld van de Maagd Maria.

Zijn opvolger, Tielman Oem van Wijngaarden, nam het initiatief de kapel meer in de belangstelling te brengen voor zijn geloofsgenoten. Dit door ondersteuning door de pauselijk gezant, die in 1479 een aflaat instelde van 100 dagen voor ieder die de kapel bezocht op speciale kerkelijke feestdagen.

Acht jaar later droeg hij de kapel over aan de Johannieters van Haarlem. Deze orde had de zeggenschap over de parochiekerk (nu de Dorpskerk, maar toen natuurlijk nog een rooms-katholieke kerk) midden in Zoeterwoude-Dorp. In 1501 was de kapel zo bouwvallig dat hij is afgebroken.

Op kaarten uit de tijd van Leidens ontzet (1574) komt naast de Vrouwenweg ook nog een Vrouwenbrug voor.

Resumé; de Vrouwenweg bestaat al eeuwen en de heren hebben er maar eventjes aan gewoond.

Marianne Turk

Een gedachte over “Vrouwenweg – vervolg”

  1. Bedankt Marianne
    Voor de uiteenzetting betreffende de Vrouwenweg. Het boekje ga ik zeker kopen van oud Zoeterwoude.
    Bedankt Wybo

Reacties zijn gesloten.