70 jaar is een heel mensenleven, maar ook de tijd dat Thomas Lelieveld lid is geweest van Fanfare Juliana. Heel bijzonder en bewonderenswaardig.
Nu heeft Thomas besloten om dit hoofdstuk af te sluiten en te stoppen bij de fanfare, iets wat natuurlijk geen makkelijke beslissing is geweest.
Graag wilden de andere leden van de fanfare Thomas daarom in het zonnetje zetten om dit bijzondere moment te markeren en hem te bedanken voor al die jaren muzikaliteit. Afgelopen zondag hebben we hem daarom na de kerkmis op het kerkplein verrast met een aubade met marsmuziek.
Als 10-jarig jochie is Thomas 70 jaar geleden meegekomen met z’n vader bij de fanfare en gestart op bugel, iets wat hij altijd is blijven spelen.
Het bespelen van de bugel vereist oefening en vele ‘vlieguren’. Nou, die heeft Thomas gemaakt, los van de ruim 3000 repetities op de woensdagavonden werd én wordt er ook thuis elke dag gerepeteerd. Vroeger was het zelfs zo dat als hij niet had geoefend hij niet hoefde te rekenen op een bordje eten.
Zelf heeft hij ook zijn zoon Arie meegenomen als klein jongetje naar de
fanfare en ook hij speelt inmiddels alweer aardig wat jaartjes mee. Je kunt dus wel zeggen dat muziek in de familie zit en met de paplepel is ingegoten.
De regel van niet oefenen = geen eten, is gelukkig wel verdwenen!
70 jaar is zo’n lange periode, iets waar je je bijna geen voorstelling van kunt maken. Om dit even in perspectief te plaatsen, even een greep uit de belangrijke gebeurtenissen in deze tijd…
In de afgelopen 70 jaar zette de eerste mens voet op de maan, was het huwelijk van prinses Beatrix en Claus, het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Máxima, won Jan Janssen de Tour de France, viel de Berlijnse muur en werd de euro ingevoerd.
Maar ook bij de fanfare heeft Thomas veel memorabele momenten mee mogen maken. In de jaren dat Thomas bij de fanfare speelde heeft hij vijf verschillende dirigenten mee mogen maken, gerepeteerd in de aula van de lagere school (waar nu de Zustersdijk is), het oude (afgebrande) Dorpshuis, de oude voetbalkantine, het Dorpshuis en nu in het Dorpspunt.
Hij heeft veel verschillende uniformen gedragen. Op de plaatjes ziet u het zwart/wit tijdens het KRO concours, het groen/geel/grijs in 1980 en het blauw in 1985.
Maar de muzikale herinneringen liggen vooral bij alle concerten, concoursen waar verschillende ereprijzen zijn gewonnen, Sinterklaas binnenhalen bij de Hoge Brug, spelen met de carnaval, in de optocht van de kermis meelopen en een LP en een cd uitbrengen.
Daarnaast zijn er natuurlijk de activiteiten om de verenigingskas te vullen, zoals de potgrondactie. Thomas was tot voor kort altijd van de partij. Volgens de bekende TV professor Erik Scherder houdt muziek je fit, is het heel goed voor je hersenen en word je er ook nog eens gelukkig van.
Of dat alleen geldt voor muziek maken dat weten we niet. Wat we wel weten is dat de woensdagavond voor vele leden een ankerpunt in de week is. Het is naast serieus muziek maken ook een moment om gezellig bij te kletsen onder het genot van een kop koffie of iets sterkers na afloop van de repetitie. Daar worden we allemaal heel gelukkig van en velen blijven dan ook
decennia lid. Iets waar Thomas het levende bewijs voor is.
Emma van Wissen