B&W moeten onderzoeken of er kleinschalige woningbouw in het buitengebied bij Stompwijk mogelijk is. Dat heeft de gemeenteraad unaniem uitgesproken op voorstel van CDA-raadslid Ron van Duffelen en zijn collega Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP).
‘Gezien de urgentie op de woningmarkt zoeken we voor de korte termijn naar mogelijkheden om kleinschalige tijdelijke en/of flexibele bouw te realiseren. En voor het buitengebied Stompwijk blijven enkele kleinschalige woningbouwprojecten in het groen mogelijk’, zo luidde de uitspraak van de gemeenteraad.
In de toelichting bij het voorstel staat: ‘De druk op de woningmarkt is hoog, de huizenprijzen blijven stijgen, de wachtlijsten zijn lang en het realiseren van hoogbouw leidt onder inwoners eveneens tot weerstand. Om de druk op woningmarkt te verlichten zullen we niet alleen tot nieuwe woningen moeten komen, maar ook snelle, creatieve mogelijkheden op korte termijn moeten bezien. Kleinschalige of flexibele woningbouw kan daaraan bijdragen. We onderzoeken of we kleinschalige of flexibele woningbouw kunnen realiseren aan de randen van de gemeente, of in het buitengebied van Stompwijk, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan de groeiende woningbehoefte tegen een betaalbare prijs voor verschillende doelgroepen’.
Bestemmingsplan Meeslouwerpolder
B&W hebben het Bestemmingsplan Meeslouwerpolder bij Stompwijk vastgesteld. Het lag eind 2020 ter inzage. Er werden 18 zienswijzen op ingediend. Het bestemmingsplan bevestigt grotendeels de bestaande situatie. In 2017 stelde de gemeenteraad al de uitgangspunten en spelregels vast.
Hoofdpunten: woningbouw is mogelijk in ruil voor de sloop van (bedrijfs- gebouwen) of kassen. Uitbreiding van glastuinbouw mag uit sluitend tussen Tuinbouwweg en Huyssitterweg.
Wat woningbouw betreft noemen B&W drie initiatieven die de gemeente steunt:
– Tuinbouwweg 7/7a: kassen verdwijnen voor de bouw van één woning
– Meerburgerlaan 2: de bestaande schuur wordt gesloopt. Ter plekke ko men vijf woningen
– Huyssitterweg 2: krijgt een woonbestemming