Het 40 meter lange en 2 meter hoge panoramadoek verbeeldt het verhaal van 75 jaar plattelandsontwikkeling en de rol van de boeren en tuinders hierin. Het doek vertelt honderden verhalen over Zuid-Holland en een verzameling historische gebeurtenissen en ontwikkelingen, de voedselketen en de geschiedenis, maar ook de toekomst.
Het is ook is de bedoeling om de bezoeker bewuster te maken van de rol van de boeren en tuinders in onze samenleving. Zij hebben te maken met steeds meer regels.
Met dit doek wil kunstenares Cis Deyl van Stichting MIAW het maatschappelijk belang van een vitaal platteland laten zien en iedereen uitnodigen om hier over na- maar ook over mee te denken.
Samen met Vicky van der Krogt van Stichting Molenwei hebben zij dit ambitieuze plan bedacht. In eerste instantie was het vanwege 75 jaar vrijheid, maar dat werd door Covid ruim een jaar later en dus is er een andere switch aan gegeven.
In het jaar is in kleine groepjes wel door geschilderd, alhoewel het doek nooit af zal zijn. Tijdens het schilderen kwamen er nog zoveel ideeën en onderwerpen boven borrelen dat we er nog wel zo’n doek bij kunnen maken. Maar eens moet er een streep onder gezet worden en dat is volgende week. Eind deze week gaat het eerste deel van het doek al overgebracht worden naar de Barn, het gloednieuwe verblijf op de Molenwei. Volgende week 10 juni is het de officiële opening om 16.00 met kunstschilders en genodigden.
De officiële openingshandeling wordt verricht door gedeputeerde mevr. De Zoete en wethouder van Eekelen. Aansluitend zijn de bewoners van de directe omgeving uitgenodigd om als eerste gasten het doek te bekijken en kunnen zij met eigen ogen zien dat al die mensen die steeds voorbij kwamen echt wel aan het werk geweest zijn op de Molenwei. Op vrijdag, zaterdag en zondag is er een feestelijk programma en daarna is het elk weekend geopend van
10.00 tot 16.00 uur. Voor groepen zijn op aanvraag rondleidingen te boeken. Kijk voor meer informatie op www.panoramaplatteland.nl.
Op de foto het schilderdeel van de Stompwijkse hekkenschijters of de Zoeterwoudse hangkonten die ook een plekje gekregen hebben op het doek. Wie weet nog waar deze namen vandaan kwamen en waarom?
We hebben ze zo neergezet dat ze het beide kunnen zijn en het is toch ook altijd gezellig met deze buren! Kom zelf kijken om nog veel meer interessante plekjes, natuur, dieren, mooie herinneringen, harde realiteit, de dorpen en de oprukkende stad op deze manier te bekijken en geef je mening over deze unieke kijk op de afgelopen 75 jaar platteland in Zuid-Holland. Wij hebben geleerd van de stadse kant van de kunstenaars en zij hebben geleerd van ons dorpelingen
En zo hoort het ook. Je moet van elkaar leren en elkaar respecteren!
Met zo’n 30 kunstenaars is er een uniek Panorama gemaakt.
Ria Luiten