Leidschendam-Voorburg aan de slag met uitvoeringsplan Schone Lucht Akkoord

Gemeente Leidschendam-Voorburg gaat aan de slag met het uitvoeringsplan Schone Lucht Akkoord. Wethouder Astrid van Eekelen: ‘Schone lucht is prettig en goed voor de leefomgeving. Omdat luchtvervuiling niet stopt bij de gemeentegrenzen werken we samen met andere overheden aan gezonde lucht!’ Zo neemt de gemeente bij toekomstige aanbestedingen transport- en emissie-eisen op en gezondheidsdoelen bij nieuwe verkeers- en vervoersplannen. Fietsgebruik en deelmobiliteit worden in het plan gestimuleerd. 

Samenwerken aan verdere verbetering

De luchtkwaliteit is in Nederland dankzij de aanpak van de overheden de afgelopen decennia sterk verbeterd. Inmiddels wordt overal in Nederland voldaan aan de EU-grenswaarden. Dit betekent niet dat de lucht helemaal schoon is. Vooral kwetsbare groepen in de samenleving hebben hier nog regelmatig last van. Ook de Gezondheidsraad geeft aan dat de mate van luchtverontreiniging in ons land nog niet als ‘veilig’ kan worden beschouwd. Daarom heeft het Rijk als aanvulling op de bestaande aanpak, het Schone Lucht Akkoord (SLA) in het leven geroepen. Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft zich in 2020 aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord. Via het SLA spreken Rijk, provincies en gemeenten af samen te werken aan een verdere verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland om gezondheidswinst te realiseren. Daarbij wordt toegewerkt naar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijnstof en stikstofdioxide. Het gezamenlijk doel van de afspraken in het SLA is om in 2030 een gezondheidswinst van minstens 50% te behalen ten opzichte van 2016 wat betreft het effect van binnenlandse bronnen.

Afspraken

De afspraken in het SLA bevatten algemene bepalingen, landelijke maatregelen van het Rijk en decentrale overheden en een verplicht uitvoeringsplan per deelnemende gemeente of provincie. Het voordeel van deelname aan het SLA zit voor onze gemeente vooral in slimmer en beter samenwerken met belangrijke regionale partners en het Rijk. Het gaat daarbij vooral om deling van kennis, beleidsinstrumenten en afstemming.

Aanpak

Het gemeentelijk uitvoeringsplan SLA bestaat grotendeels uit al lopende maatregelen. Zoals stimuleren van elektrisch vervoer (aanleg oplaadpunten inclusief innovatieve oplossingen), stimuleren fietsgebruik en gebruik openbaar vervoer, stimuleren deelmobiliteit en emissie-arme gemeentelijke auto’s en machines. In aanvulling op de lopende aanpak bevat het uitvoeringsplan maatregelen om het doel van het SLA (verminderen van luchtvervuiling en overlast daarvan) te borgen in al het gemeentelijk beleid. Denk hierbij aan voorlichting over houtstook, duurzaam inkopen, aanbesteden en duurzaam bouwen en emissie-eisen aan bedrijven.

Het Uitvoeringsplan Schone Lucht Akkoord is te vinden op: lv.bestuurlijkeinformatie.nl/, ingekomen raadsstukken, 13 maart 2021.

In het plan zijn lopende en geplande maatregelen tot 2024 beschreven.