Thuis in de bibliotheek –uitkomsten participatieproces

Boeken om te lezen en te lenen, een plek om de krant te lezen,  (huis)werk te maken of antwoorden te krijgen op je vragen. Dat vinden de inwoners van Leidschendam-Voorburg belangrijk als het om de bibliotheek gaat.  Dat blijkt uit het participatietraject rondom de bibliotheek van de toekomst.
“De bibliotheek leeft. Dat blijkt wel uit het grote aantal inwoners dat heeft willen meedenken. Van jong tot oud maar ook ondernemers, de scholen,
welzijnsorganisaties en de cultuurpartners hebben meegedacht,” aldus
wethouder van Eekelen. “We zijn blij met alle waardevolle suggesties die zijn gedaan, ze helpen ons op weg naar een toekomstbestendige bibliotheek waar inwoners graag gebruik van maken.”

In totaal hebben circa 800 inwoners meegedacht. Een klankbordgroep,
bestaande uit inwoners en vertegenwoordigers van partners, heeft meegedacht over de vragen die aan inwoners gesteld zijn.

Uit de antwoorden blijkt dat de lees- en uitleenfunctie zoals nu wordt
aangeboden belangrijk is, maar dat deze wel wat moderner mag. Meer
functies zouden bijvoorbeeld online aangeboden kunnen worden, zoals een boekenclub of van achter je laptop boeken bestellen en thuis laten bezorgen. Daarnaast wordt de ideale  bibliotheek gezien als een soort huiskamer, waar niets ‘hoeft’ en waar ruimte is om te ontspannen, ontmoeten, lezen of een kop koffie te drinken. Ook geven volwassen aan dat de bibliotheek meer (maatschappelijke) activiteiten zou kunnen organiseren, bijvoorbeeld op het gebied van laaggeletterdheid, eenzaamheid en actualiteiten in de media.
Bovendien is een bibliotheek een plek om gewoon samen te komen met
andere inwoners.

De uitdaging is om meer jongeren (13-21) naar de bibliotheek te krijgen, een doelgroep die op dit moment minder aansluiting vindt bij de bibliotheek.
Kinderen (4-12 jaar) komen graag in de bibliotheek en willen vooral een plek om te lezen maar ook op spelende wijze het plezier van boeken en lezen
ontdekken. Kinderen stellen bijvoorbeeld voor om boeken meer te laten leven en interactief te maken zodat zij een boek ‘in kunnen stappen’ en echt kunnen beleven.

Gerard Hendriks, directeur Bibliotheek aan Vliet: “De bibliotheek wil graag bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van de inwoners. De wensen en behoeften die inwoners naar voren hebben gebracht zijn daarom waardevol voor ons. In de toekomst willen we actueel en aansprekend blijven voor
huidige klanten, maar ook voor nieuwe doelgroepen, zoals jongeren.”

Vervolg

De komende periode wordt in kaart gebracht wat de behoefte van inwoners betekent voor de huisvesting van de bibliotheek. Dit is de basis voor een voorstel dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Lees meer over de
uitkomsten van het participatietraject en het vervolg op

www.ingesprekmetlv.nl/eenbruisendebibliotheek