Het zal U niet ontgaan zijn! Plots is de leefbaarheid in Stompwijk in de regionale en nationale pers onderwerp van gesprek. Met name dat er al 25 jaar niet gebouwd is en waardoor de natuurlijke samenstelling en dus de leefbaarheid ontwricht wordt. Helemaal terecht! Natuurlijk begrijp ik dat het allemaal niet eenvoudig is, maar vindt u zelf ook niet dat Stompwijk – na 25 jaar geen bouw – prioriteit moet krijgen boven alle andere bouwplannen!
De politiek in Leidschendam moet wakker geschud worden, lijkt het. Erg druk maken ze zich er niet over. Misschien terecht. Ze worstelen zelf ook met allerlei grootstedelijke problemen. Daar zijn wij maar een nietig procentje bij.
Als voorbeeld: Wanneer er in Stompwijk 25 huizen gebouwd zouden worden is dat maar 1% van het aantal inwoners in Stompwijk. Echter 1 % op 70000 inwoners in Leidschendam-Voorburg = 700 woningen. Het is voor beide maar 1 %. 3x raden waar de prioriteit komt te liggen. Alleen de impact op Stompwijk is desastreus. De middenstand loopt weg, de scholen lopen leeg, de verenigingen krijgen geen aanwas, de vrijwilligers drogen op en onderhoud wordt achterstallig. Als er in Leidschendam of Voorburg een voorziening wegvalt, wordt dat wel opgevangen door anderen, maar als dat in Stompwijk gebeurt is er geen vervanging. Er moet dus een einde komen aan deze negatieve spiraal, als we het hier nog een beetje leefbaar willen houden. Maar waarom lukt het dan steeds maar niet?
Het lijkt dat er zoveel regels en wetjes en afspraken zijn, dat het bijna onmogelijk is geworden om ergens een vergunning voor te krijgen. Hierdoor is al een aantal ideeën van initiatiefrijke Stompwijkers in de kiem gesmoord en murw geslagen. De loop naar het gemeentehuis is er een met loodzware schoenen. Wel goede ideeën over burgerparticipatie en toejuichen van initiatieven. Maar even zo vaak met een doekje voor het bloeden en derhalve met niets weer naar huis.
De gemeente beweert ook met handen en voeten gebonden te zijn, maar hoe kan het dan, dat nog geen 3 km verderop in Zoeterwoude het ene na het andere bouwplan gereed komt? Hebben ze daar andere wetten en regels? Of ontbreekt de politieke wil in Leidschendam-Voorburg?
Toch maar eens met de buren praten, daar is Stompwijk misschien beter af. De meeste karakteristieken (recreatief, agrarisch, landelijk, dorps, groen, klein, overzichtelijk, gemoedelijk, slagvaardig) pleitten al voor een overgang naar Zoeterwoude. Maar ja, we zijn ooit eind jaren 80 met de belofte van een sporthal op het verkeerde been gezet en het huwelijk met Voorburg is voor Stompwijk al evenmin gunstig verlopen. Toen hadden we nog een beetje inbreng met 6% van het aantal inwoners, nu met net 3% is het zo goed als niets. Maar als ik in het dorp rondvraag hoor ik het gemor en vinden de meesten dat we in Zoeterwoude beter af zouden zijn. Maar als je echt wat wil, moet je er ook voor vechten, met gemor kom je er niet.
Het is misschien eerst tijd dat de Stompwijkers opstaan! Er moeten meerjarenplannen op tafel komen van zowel de sociale woningbouw, als van projectontwikkelaars en gesteund door de gemeente. Die plannen moeten transparant zijn, een focus hebben en een einddatum. Wellicht kunnen we in het kader van burgerparticipatie zelf het initiatief nemen en een werk/actiegroep oprichten en samen aan een plan werken.
Ik ben benieuwd wie dat ook wil?
Misschien een goed discussieonderwerp tijdens het kerstdiner tussen de hoofdmaaltijd en het toetje.
Ondertussen blijf ik persoonlijk wel hopen op snelle woningbouw in Stompwijk, maar ook op Stexit!
Prettige dagen en een corona-vrij en bouwrijk 2021!
Leo Oliehoek