Nieuws uit onze gemeente

Extra coronamaatrelen t/m 18 november

De daling van het aantal besmettingen is nog niet genoeg. Daarom zijn er bovenop de maatregelen die er al waren de komende 2 weken extra maatregelen:

· Groepen: binnen en buiten max. 2 personen of 1 huishouden. 

· Ontvang maximaal 2 personen thuis.

· Sport met maximaal 2 personen, op 1,5 meter afstand.      Kinderen t/m 17 jaar en topsporters uitgezonderd.

· Sportgroepslessen voor 18+ zijn verboden.

·  Musea, bioscopen, theaters, dierenparken, bibliotheken, zwembaden,

seksclubs en pretparken zijn dicht.

Decembergroet voor vrijwilligers

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Ze zetten zich belangeloos in voor een organisatie of vereniging in onze gemeente en zijn vaak onmisbaar. Om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet, trakteert de gemeente Leidschendam-Voorburg hen op een decembergroet.

Meld u aan via www.decembergroetlv.nl vóór donderdag 19 november 17:00 uur. U ontvangt de chocoladeverrassing in de eerste week van december in uw brievenbus.

Pinnen aan de deur? Trap er niet in!

‘Pakketbezorger’ aan de deur die u vraagt nog even via pin de bezorgkosten af te rekenen? Het kan een oplichter zijn die uw pincode afkijkt en daarna met uw bankpas wegrent. Of uw bankpas omwisselt en een neppe pas teruggeeft. Pin alleen aan de deur als dat zo is afgesproken, bijvoorbeeld als u eten heeft besteld. Maak het oplichters niet te makkelijk, trap er niet in!

Iemand wil bij u binnenkomen

Het komt voor dat daders bij u aanbellen en proberen met een smoes bij u binnen te komen. Die smoezen kunnen bijzonder geloofwaardig zijn. Bijvoorbeeld iemand die vraagt of hij bij u naar het toilet mag, iemand die beweert een familielid van de buren te zijn en vraagt of hij iets mag afgeven bij u. Ik heb een keer meegemaakt dat ik de planten op mijn balkon water gaf en dat twee mensen die op de begane grond stond beweerden dat het water uit mijn plantenbakken (op de hoogste verdieping) op hun telefoon was gekomen en dat die nu kapot was. Het kan heel moeilijk zijn om oplichters buiten de deur te houden, maar deze preventietips van de politie kunnen u helpen.

1. Ook al heeft iemand nog zo’n geloofwaardig verhaal (doet zich bijvoorbeeld voor als familielid van de buren of als meterstandopnemer), laat niet zomaar iemand binnen. Kijk eerst goed door het raam of de deurspion. Kent u diegene niet en heeft u met niemand afgesproken, laat de persoon dan niet binnen.

2.   Wilt u de deur toch opendoen? Gebruik dan de kierstandhouder of deurketting. Als u de deur weer dichtdoet, haal die er dan af zodat hulpdiensten in geval van nood wel naar binnen kunnen.

3.   Beweert iemand van een bedrijf te zijn? Laat dat bedrijf dan een afspraak maken en zorg ervoor dat u niet alleen thuis bent.

4.   Heeft u iemand binnen gelaten, sluit dan zelf de deur achter deze persoon, zo kan een eventuele handlanger niet binnenkomen. Laat die persoon niet alleen in een ruimte.

5.   Berg waardevolle spullen goed op.

6. Is een situatie verdacht? Maak dan altijd melding bij de politie via 112 of 0900-8844.

Veelvoorkomende smoezen die oplichters gebruiken om bij u binnen te komen: 

● Mijn kind moet nodig naar de toilet, mag dat bij u?

● Meterstanden opnemen

● Er zou een gaslek zijn bij u in huis

● Ik ben van de thuiszorg en ik kom bloedprikken

● Zal ik dit zware pakket even binnenzetten?

Wandeling

Veel mensen werken nu thuis. De overleggen en ontmoetingen met collega’s en externen gaan veelal via online en digitale meetings. Voor veel verenigingen en organisaties zijn er geen bijeenkomsten en activiteiten zoals zij gewend waren. Ook daar worden allerlei alternatieven ingezet om contact te houden met elkaar en de leden.

Ondanks alle hulpmiddelen die er zijn, is het gevaar aanwezig dat de persoonlijke contacten onder druk komen te staan. Je ziet elkaar wel via beeldschermen, maar de ander live spreken, zien en ontmoeten is ook belangrijk. Een mooie oplossing hiervoor is samen een wandeling maken. Even in de buitenlucht, beweging en gelegenheid voor een gesprek. Menigeen maakt daar gebruik van. Zo heb ik ook mijn wandelafspraken in deze weken. Een kort moment voor een persoonlijk gesprek. Om te horen hoe het met ieder gaat. Samen (op 1,5m afstand) maken we een wandeling door de wijk.

Naast dat je elkaar weer even spreekt en ziet, in de buitenlucht komt en in beweging bent, valt mij nog iets op. De wandeling door de wijk geeft ook gelegenheid om met wijkgenoten in contact te blijven. Even zwaaien en groeten naar de mensen die niet makkelijk de deur uit kunnen. Een kort praatje met een oudere in de wijk die ook het dagelijkse ommetje wandelt. Of bij buurtgenoten kijken en opletten omdat je weet dat ze alleen zijn of zorgbehoevend zijn.

Het is een mooie vorm om met elkaar in contact te blijven in de wijk, op elkaar te letten en naar elkaar om te zien. Gewoon regelmatig een wandeling in de wijk.

Klaas Tigelaar,

Burgemeester Leidschendam-Voorburg