Klimaatverandering: tientallen kritieke plekken in gemeente

Tientallen plekken binnen de gemeente worden getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering: hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Dat is gebleken uit een klimaatstresstest die wethouder Floor Kist heeft laten uitvoeren. Desondanks noemt hij het aantal knelpunten ‘beperkt’. Er zijn 52 plekken die te maken hebben met wateroverlast als gevolg van het vaker en langer regenen: 23 in Voorburg, 24 in Leidschendam en 5 in Stompwijk. Het betreft dan vooral hinder (natte tuin, groenzone, sportveld alsmede water op straat), geen schade. Op vijf plekken kan wel schade ontstaan. Het betreft woningen en parkeerkelders. Hier worden maatregelen genomen of zijn in voorbereiding.

Door stijgende temperaturen ontstaan zogenoemde ‘hitte eilanden’: plekken in stedelijk gebied waar het extra warm is door bebouwing, betegeling, gebrek aan wind en water. Dit is op 24 plekken in de gemeente het geval: 13 in Voorburg, 9 in Leidschendam, twee in Stompwijk.  Op een aantal plekken kan niets gedaan worden, elders wordt ingezet op groene daken, weghalen van betegeling en herontwikkeling. Kist wijst verder op de oprukkende Haagse bebouwing richting Leidschendam-Voorburg, die ook een negatief effect heeft. Door de hogere temperaturen neemt de droogte toe. Het grondwaterpeil zakt hetgeen leidt tot bodemdaling en kan leiden tot paalrot aan paalfunderingen. Bodemdaling treedt op acht plaatsen op (5 in Leidschendam, 2 in Stompwijk, 1 in Voorburg); paalrot is een risico op zeven plekken (3 in Voorburg, 4 in Leidschendam). Getracht wordt door verhoging van het grondwaterpeil deze effecten tegen te gaan.

De kans op overstromingen neemt door de klimaatverandering ook toe. Er zijn twaalf locaties in de gemeente opgespoord die bij een doorbraak van een waterkering in de buurt getroffen kunnen worden: Stompwijk 2, Leidschendam 7, Voorburg 3. In de meeste gevallen komt het water echter niet hoger dan een halve meter te staan. Wethouder Kist laat weten de wateroverlast systematisch te willen aanpakken of via het rioleringsprogramma. Ter bestrijding van hitte en droogte zet hij in op het vasthouden van regenwater, het scheiden van regenwater en afvalwater, infiltratie van water in de bodem, aanleg van groene daken (ook op gemeentelijke gebouwen), weghalen betegeling, natuurvriendelijke oevers en een inrichting van schoolpleinen die rekening houdt met de effecten van klimaatverandering. Daarnaast wil de wethouder de gemeente actief vergroenen en klimaatbestendig maken.

Kritieke plekken in Stompwijk:

Wateroverlast:

– Raephorststraat en omgeving natte tuinen

– Klaverblad natte groenzone

– Jan Koenenweg nat weiland 

– tussen Van Santhorststraat en Nieuwe Vaart nat weiland

– Meeslouwerpolder weilanden nat weiland

– Huysssitterweg 27 en omgeving natte groenzone

Droogte/ Bodemdaling:

–  Stompwijkseweg, Dr. van Noortstraat en Wilsveen

–  Veenweidegebied Stompwijk

Overstromingen:

– Kern en lintbebouwing Groote Drooggemaakte Polder

– Meeslouwerpolder