De gemeente is niet zo groen als men zich voordoet. Gemeten aan het aantal bomen per inwoner komt Leidschendam-Voorburg op een 326ste plaats van in totaal 355 gemeenten. Wordt gekeken naar de omvang van het bladerendak van de bomen dan belandt de gemeente op een 150ste positie.
Dat is gebleken uit een onderzoek dat Cobra Groeninzicht op verzoek van B&W en de gemeenteraad hebben gedaan. Er zijn 35.800 gemeentelijke bomen en 46.200 op particulier terrein. Omgerekend gaat het om 1,09 boom per inwoner.
Het bladerendek van de bomen beslaat 14 procent van het gemeentelijke oppervlak: 5 vierkante kilometer. De bomen vangen 110 miljoen kilo CO2 (broeikasgassen) op. Daar komt jaarlijks 3 miljoen kilo bij. Verder vangen ze 24.000 kilo vervuilende stoffen op en 126.000 kubieke meter water.
Er staan 900 verschillende boomsoorten met als top-5 de Zwarte Els, Es, Zomereik, Ruwe berk en Zomerlinde. De minste bomen staan in Voorburg-Noord, Voorburg-Midden, Damcentrum en Zeeheldenwijk. Goed scoren daarentegen Essesteijn, Schakenbosch en Stompwijk.
Van de bomen is 42 procent 30 jaar of ouder. Achttien procent is in de laatste tien jaar geplant. De komende tijd komen er bomen bij op Schakenbosch, in de Driemanspolder en bij bouwprojecten aan de Parnashofweg, Klein Plaspoel Polder en Duivenvoordecorridor. Er gaan bomen weg op Schakenbosch, aan de Rijnlandlaan, de Star en op bedrijfsterrein Overgoo. In Leidscbendam-Zuid wordt gras omgezet in struiken en bomen. Aan de Parkweg krijgen bomen meer ruimte om te groeien.
De gemeente kent ook nog 2,35 vierkante kilometer tuin. Park Leeuwenberg scoort hoog wat tuinoppervlak betreft; Damcentrum, De Heuvel en Leidsenhage laag. Groene daken zijn er vooral in Oud-Voorburg en Damsigt. Essesteijn kent het grootste oppervlak aan gemeentelijke plantvakken; gras is vooral in Prinsenhof te vinden.