Persoonlijke benadering voor inwoners met financiële problemen

Groeiende schulden voorkomen door geldproblemen eerder te signaleren en inwoners persoonlijk te benaderen voor hulp. Met dit doel startten gemeente Leidschendam-Voorburg en verschillende partners op donderdag 16 januari 2020 met de proef Vroeg Eropaf.

Als een inwoner de rekening voor gas, licht, water of zelfs huur niet meer kan betalen, dan ontstaan schulden. Die kunnen een grote invloed hebben op iemands leven. Post wordt niet meer geopend en door schaamte trekt hij of zij niet gelijk aan de bel. De schulden lopen verder op en worden problematisch. Iemand kan zelfs zijn huis kwijtraken als het te lang duurt. Als het aan de gemeente en betrokken partners ligt, dan is deze situatie dankzij Vroeg Eropaf verleden tijd.

Persoonlijke benadering
Tijdens de proef geven de deelnemende partners signalen over inwoners met meerdere betaalachterstanden door aan de gemeente. Inwoners worden vervolgens persoonlijk benaderd met een aanbod voor ondersteuning bij hun financiën. Hiervoor komen een financieel deskundige en een maatschappelijk werker aan de deur. In een gesprek wordt gekeken naar de mogelijkheden om de betaalachterstanden in te halen en hoe de financiën op orde kunnen blijven.

Wethouder Werk en Inkomen Nadine Stemerdink: “Als de eerste levensbehoefte van onze inwoners wordt bedreigd, dan moeten we als lokale overheid klaarstaan om te helpen. Samen met onze partners kunnen we ervoor zorgen dat de schulden beperkt blijven door zo vroeg als mogelijk hulp aan te bieden. Want iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd.“

12 tot 15 inwoners per maand
In Leidschendam-Voorburg was in 2018 de gemiddelde schuld van de ongeveer 900 mensen in schuldhulpverlening tussen de €15.000 en €50.000 euro. Naar verwachting worden 12 tot 15 inwoners per maand vroegtijdig benaderd met een aanbod voor ondersteuning bij hun financiën. Inwoners kunnen zelf bepalen en aangeven of zij gebruik willen maken van het aanbod. Inwoners die te maken hebben met schulden, kunnen ook zelf actie ondernemen. Zij kunnen bellen met 070 – 300 85 22 of mailen naar lvw@plangroep.nl.

Samenwerking
Donderdag ondertekenden de gemeente en betrokken partners een convenant voor de samenwerking in de proef van een jaar. Naast signalen van de partners wordt ook het signaal dat iemand afgesloten dreigt te worden van energie meegenomen. Ongeveer 100 gemeenten in Nederland werken al op deze manier. Vroeg Eropaf is een samenwerking tussen gemeente Leidschendam-Voorburg, CZ, Dunea, Kwadraad, Menzis, Plangroep, VGZ, Vidomes, WoonInvest, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid.