Bijna 40 sportvelden worden als het aan het college ligt in de spotlight gezet met ledverlichting. Een duurzame keuze en financieel voordelig voor de verenigingen. Wethouder sport Nadine Stemerdink: “ledverlichting is energiezuinig, gaat langer mee en vraagt minder onderhoud. Bovendien is de lichtkwaliteit beter. Om in sporttermen te blijven; goud voor iedereen.”
Sporten voor iedereen
In totaal gaat het om circa 425 lampen. De verwachting is dat energie voor iedereen duurder wordt, maar door de ledlampen dalen de kosten voor de verenigingen juist. Stemerdink: “Dalende kosten betekent in ieder geval geen stijging van de contributie door een hogere energierekening. En dat maakt dat lid blijven of worden van een sportvereniging voor iedereen bereikbaar blijft.”
Verduurzaming sportaccommodaties
De vervanging van de veldverlichting zorgt voor een enorme energiebesparing. Als álle velden worden voorzien van ledverlichting kan de besparing oplopen tot ruim 170.000 Kwh per jaar. Daarmee kunnen circa 65 huishoudens een jaar lang van stroom worden voorzien.
Samen investeren en terugverdienen
De gemeente en de verenigingen investeren beide in de aanschaf van de lampen. De verenigingen kunnen een beroep doen op een landelijke subsidie (de zogenaamde BOSA) voor maximaal 35 procent van de aanschafkosten. Doordat de sportverenigingen met de ledverlichting hun energierekening flink verlagen, zijn zij na 3 tot 5 jaar uit de kosten. De nieuwe lampen vragen van de gemeente een eenmalige investering. Omdat de onderhoudskosten van de verlichting dalen kan de gemeentelijke bijdrage uit het bestaande gemeentelijke budget voor onderhoud worden bekostigd. De gemeenteraad moet het plan wel eerst goedkeuren. Naar verwachting bespreken zij het plan in maart in de gemeenteraad.