Vele tientallen inwoners van Stompwijk hebben van de gemeente een brief ontvangen waarin hen wordt meegedeeld dat zij zich gemeentegrond – snippergroen in het jargon – hebben toegeëigend. Zij moeten dat kopen voor 125 euro per vierkante meter of ‘kaal’ teruggeven. De brieven hebben tot woede en verontwaardiging geleid. Het gaat om stukjes land tussen vijf en 40 vierkante meter. Bijvoorbeeld bij bewoners van huizen aan de Dr. van Noortstraat, ten westen van de Stompwijksevaart. Bij hen gaat het om de beschoeiing die Hoogheemraadschap Rijnland in 1997 heeft opgeknapt, en enkele jaren geleden nogmaals.
Nu claimt de gemeente dat de grond die de bewoners daardoor ‘extra’ zouden hebben gekregen, soms niet meer dan een veertig centimeter brede plantenvak, gemeentegrond is. Daarbij gaat de gemeente zo ver dat men ook delen van bruggen over het water plots als eigendom claimt terwijl die bruggen er al decennia lang liggen.
De brieven van de gemeente kwamen eind juni bij de bewoners binnen. Bewoners die om opheldering vroegen kregen een luchtfoto en een kaart waaraan zij geen rechten konden ontlenen, aldus een bijgevoegde mededeling. ,,Maar de gemeente kennelijk wel’’, aldus een betrokkene.
Een aantal bewoners heeft al juristen in de arm genomen. Er wordt gedacht aan gezamenlijke actie. Elders in Stompwijk zijn bewoners door de gemeente aangesproken nadat zij op last van de gemeente een steiger opknapten. Nadat dat werk klaar was kregen ze te horen dat de steiger op gemeentegrond stond. Ook inwoners die zelf een sloot uitbaggerden waar de gemeente al tientallen jaren niets aan had gedaan, werden nu aangesproken. Men heeft zich gemeentegrond toegeëigend, heet het.
GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck heeft zich het lot van de Stompwijkers aangetrokken. Hij wil van B&W weten om hoeveel adressen het gaat, hoeveel vierkante meter grond het betreft, wat de houding van de gemeente voor de betrokkenen betekent, welke actie de gemeente gaat ondernemen en wat de verplichtingen zijn van bewoners die aan het water wonen.
Bron: Vlietnieuws