Vorige week was het de week van duurzaamheid, soms gaan termen zo langs mij heen en sta ik er niet bij stil. Nu was de aanleiding een rondleiding in het Kulturhus om daar eens bij stil te staan. Wikipedia zegt: “Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Kortom: de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Bij duurzaamheid kan de aarde ook op langere termijn het totaal van onze consumptie dragen”.
Daar ligt een schone taak voor ons om de wereld in balans te houden. Natuurlijk dragen we allemaal ons steentje bij door afval te scheiden, soms alleen om het scheiden achteraf wat schoner te houden. Inmiddels hebben wij ook zonnepanelen op ons dak en doen we eerder een trui aan dan de verwarming op te draaien. Zwerfafval oprapen, het hoort er allemaal bij. Dat dit in de bouwwereld en op scholen al zo’n aandacht krijgt vind ik geweldig en hoopvol.
Terug naar het Kulturhus, dit pand wordt energieneutraal en gasloos gebouwd. Energieneutraal wil zeggen dat het pand voor zijn eigen energie gaat zorgen. Dat is nogal wat voor een dergelijk groot pand. Het Kulturhus werd samen met Optima Forma in Voorburg als voorbeeld gesteld. Middels een bericht in Het Krantje kon je je hiervoor opgeven. Ik was bijzonder blij verrast tijdens de rondleiding. Er zijn allerlei duurzame, geluidswerende, echo opvangende materialen, met een lange levensduur gebruikt. Natuurlijk zonnepanelen en zelfs uitrolbare folie met zonne-opvangende cellen die je zo over een plat dak kunt uitrollen. Er worden nog grote daken in de omgeving gevraagd! Het dak van de sporthal of van grote bedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen. Het weegt nauwelijks iets ten opzichte van panelen. Ramen zijn dubbel geïsoleerd met brandwerend glas en bij sommige ramen zelfs drie dubbel. En nee er is geen lift maar wel een geleidelijke oprijmogelijkheid om in ieder geval de ‘woonkamer’ te kunnen bereiken. Het pand ligt toch in de dijk, zodat ook het Hoogheemraadschap, naast de overige partijen hierin hun voorwaarden had. De ingang aan de zijkant is hoger dan aan de achterkant. De jeugdsociëteit vindt het heerlijk om ‘ondergronds’ te gaan, sowieso goed tegen geluidoverlast.
De vloer is in een keer gelegd en de wanden zijn hier later op geplaatst om later, indien wenselijk, te kunnen schuiven. De muren zijn van een soort stevig en prijswinnend materiaal dat deze zonder plug 30 kilo kan dragen en natuurlijk ook geluiddempend zijn. Zelfs nu kon je al merken dat het geluid gedempt wordt. De vloeren zijn valvriendelijk hetgeen bij groeien, vallen en weer opstaan van belang is. Er is overal led-verlichting en warmtepompen gaan voor de verwarming en zo nodig koeling zorgen. Hiervoor zijn grote afvoersystemen gebruikt om de luchtdruk te spreiden om geluidshinder te voorkomen. Sommige ankers zijn weggewerkt, ander zijn voor behoud van uitzicht extra mooi gemaakt. Vloeren in toiletten lopen door in de wand om hygiënische redenen en onderhoud vriendelijk. Het regenwater wordt gebruikt voor spoeling van de toiletten. Het ademt licht en ruimte uit, met lichtkoepels en veel glas.
Kortom mijn oren stonden te klapperen na zoveel informatie en ik ben vast veel vergeten. Maar niet dat de intentie goed is en dat het inderdaad een uitdagend plan is geweest om met drie partijen in zee te gaan, namelijk de school (Panta Rhei), Stichting Dorpshuis en Stichting Kinderdagverblijven Zoeterwoude. Drie partijen ieder met hun eigen pakket van eisen dat op elkaar afgestemd moest worden. Realisatie en exploitatie. Het pand wordt door Slim-scholen-bouwen verhuurd aan deze drie huurders en zij moeten er met hun onderverhuurders uit zien te komen. Het onderhoud blijft voor Slim-scholen-bouwen en zij zijn er bij gebaat dat dit goed gedaan wordt.
Voorlopig zitten de kinderen en wij de komende vijftig jaar goed onder de pannen.
Petra Oliehoek- van Es