De gemeente Leidschendam-Voorburg is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee Omgevingswet. Een mooie aanmoediging voor onze aanpak van de invoering van de Omgevingswet. Dit is een omvangrijk en belangrijk traject dat volledig is gericht op het verbeteren en versnellen van onze dienstverlening aan inwoners en ondernemers. Steun ons met uw stem op www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl om de trofee te winnen!
Het landelijke programma Aan de slag met de Omgevingswet reikt deze trofee jaarlijks uit om inspirerende en innovatieve projecten in het zonnetje te zetten. Van de 35 inzendingen is de gemeente een van de zes genomineerden. De uiteindelijke winnaar wordt op 10 september bekend gemaakt. De gemeente Leidschendam-Voorburg is op drie vlakken genomineerd. De jury prees de samenwerking met ketenpartners en bewoners.
De genomineerde projecten:
Interne dienstverlening via één-loket-gedachte.
Digitale dienstverlening via een kaartviewer
Pilot Klein Plaspoelpolder gebiedsontwikkeling
Een-loket gedachte
Intern is de gemeente al klaar voor de één-loket-gedachte van de Omgevingswet. Inwoners kunnen straks via één loket vergunningen aanvragen. Het vergunningenproces is dan zo ingericht dat aanvragers binnen de wettelijke termijn van acht weken een antwoord krijgen.
Digitalisering
Voor de digitale dienstverlening is een kaartviewer ontwikkeld. Die toont lokaal beleid- en omgevingsplannen en is zowel intern als extern in te zetten. Zo zien inwoners en organisaties snel en eenvoudig waar welke regels gelden.
Pilot Klein Plaspoelpolder gebiedsontwikkeling
In het pilotproject Klein Plaspoelpolder (KPP) experimenteren we met nieuwe instrumenten van de Omgevingswet, waaronder het Omgevingsplan. Huidige en toekomstige bewoners, omwonenden en lokale ondernemers denken mee over de plannen. De ambities zijn opgenomen in spelregelkaarten.
Omgevingswet
De Omgevingswet wordt in 2021 ingevoerd. De wet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. ‘Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit’ is het motto. De nieuwe wet zorgt voor minder en overzichtelijkere regels, een samenhangende benadering van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Met het wetsvoorstel worden 26 wetten teruggebracht tot één. De drie projecten maken deel uit van het programma Implementatie Omgevingswet waarmee de gemeente zich voorbereid op de invoering van deze nieuwe wet. Stuk voor stuk en in samenhang leveren zij een bijdrage aan de verbeteringen die de wet nastreeft.