Eerste resultaten duurzaamheidsagenda: extra zonnepanelen, waterberging en groen

De subsidieregeling duurzame maatregelen is goed benut in 2016 en 2017. De isolatie- en duurzame energie maatregelen waarvoor inwoners subsidie aanvroegen, leveren een potentiële CO2-reductie op van circa 356.000 ton per jaar. Dit staat in de voortgangsreportage van de Duurzaamheidsagenda 2016-2020 die het college donderdag 26 oktober naar de Raad heeft gestuurd.

Met ruim 7.000 m2 extra zonnepanelen en andere duurzame maatregelen (zoals isolatie van muren, vloer en glas) heeft de gemeente afgelopen jaar flinke stappen gezet in het realiseren van een duurzamer Leidschendam-Voorburg. Het doel voor zonnepanelen (9.000 m2 extra in 2020) is daarmee grotendeels bereikt.

De helft van de subsidieaanvragers voerde duurzame maatregelen uit met anderen en maakte gebruik van een ‘burenbonus’. Ook is met subsidie voor 290m2 aan extra groene daken aangelegd. Dankzij het uitvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen hebben 471 particuliere woningen een verbeterd energielabel behaald.

De gemeente heeft daarnaast de volgende resultaten geboekt:

–   bijna 8.000 m2 extra waterberging om de gemeente beter      bestand te maken tegen wateroverlast door hevige regenval, waaronder waterber ging Waterspoorpark/Park Het Loo

– ruim 1.400 m2 versteend oppervlak in de openbare ruimte vervangen door groen

–     1.720 meter natuurvriendelijke oevers aangelegd

De communicatie met inwoners over duurzaamheid is afgelopen jaar geïntensiveerd. Voorbeelden zijn vergroeningsacties vanuit Operatie Steenbreek, facebook campagnes over groene daken, een flyer over het aanleggen van geveltuintjes en themapagina’s in de Gemeenterubriek. Het doel hiervan is bewoners bewust te maken van het belang van duurzaamheid en hen te inspireren om zelf actie te ondernemen.