Inspirerende conferentie ‘Maximaal voor minima!’

Woensdag 31 mei organiseerde de gemeente Leidschendam-Voorburg de conferentie ‘Maximaal voor minima!’. Raadsleden, maatschappelijke partners en betrokken professionals gingen met elkaar in gesprek om te kijken naar mogelijkheden om inwoners met een laag inkomen te ondersteunen.

Armoede in de gemeente Leidschendam-Voorburg

Landelijke metingen laten zien dat steeds meer mensen onder de armoedegrens leven. Ook in Leidschendam-Voorburg is dit het geval. De afgelopen twee jaar is ingezet op het beter bekend maken van de minimaregelingen. Met resultaat; er zijn meer aanvragen gedaan. Op dit moment maakt 92% van de betrokken huishoudens gebruik van een of meer regelingen die de gemeente voor hen heeft. Tussen 2012 en 2016 is het aantal mensen met een Ooievaarspas gestegen met 7,2%. Voor de collectieve ziektekostenverzekering is dit 22%. Bijzondere bijstand is bijna drie keer zo vaak aangevraagd. Ook gebruik van het speciale kindpakket is met bijna 30% gestegen, waardoor kinderen mee kunnen doen aan school-, sport- en culturele activiteiten.

Ideeën voor verbetering

Tijdens de conferentie zijn ideeën opgehaald om samen met maatschappelijk partners armoede te bestrijden. Hierbij is gekeken naar mogelijke verbeterpunten in het huidige beleid. Een selectie van de suggesties uit de conferentie die de gemeente en maatschappelijke partners op korte termijn zouden kunnen realiseren zijn:

–           Meer samenwerking tussen de maatschappelijke partners en over zichtelijk maken wie wat doet op het gebied van armoede en schulden;

–           Bekendheid van de regelingen vergroten door meer zichtbaar te zijn in het sociaal netwerk;

–           Ondersteunen van maatschappelijke partners bij de signalerende functie van armoede;

–           Gemeentelijke online informatie nog laagdrempeliger en toegankelij ker maken;

–           Door het rijk is extra geld beschikbaar gesteld voor kinderen in ar moede. Een deel van dit geld is besteed aan de schoolspullenpas. Uit de conferentie kwam naar voren dat vooral jongeren op de middel bare school extra financiële ondersteuning nodig hebben. Niet alleen op het gebied van schoolspullen, maar ook op het gebied van maatschappelijke participatie en financiële voorlichting.

Bovenstaande suggesties en de andere ideeën worden door de gemeente bekeken op haalbaarheid en prioriteit. Dit zal resulteren in acties die de gemeente op korte termijn gaat oppakken of meeneemt in het nieuwe beleid dat vanaf 2019 moet ingaan.