Als Dorpsketting hebben we geen aandacht besteed aan de opruimactie. Misschien heeft u toch uw directe omgeving aangepakt of extra zwerfafval opgeraapt. Dan verdient u applaus. Veel is er door de Nederlandse overheid en de gemeenten geregeld rondom afval. Zo wordt het afval dat in de prullenbak en in de huisvuilcontainers terechtkomt, opgehaald en verwerkt. Straten worden schoongeveegd en plantsoenen schoongehouden. Ook is het een taak van de overheid om controle uit te oefenen op deze regels. Zo staat er bijvoorbeeld in de wet dat je een boete kunt krijgen als je achteloos je rommel op straat gooit. Niet alles kan op de overheid afgeschoven worden. Je bent er zelf ook verantwoordelijk voor.
En toch wordt er 50 miljoen kilo zwerfafval verspreid op straat en in bermen, juist daar zie ik heel veel liggen. Vooral op weg naar Zoetermeer, waar ik wekelijks fiets. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit zwerfafval in de top-3 van ergernissen staat. En vuil trekt vuil aan en zorgt voor een onveilig gevoel. Als het weggegooid wordt kan het niet worden gerecycled en gaan grondstoffen verloren.
Het duurt lang voordat het is afgebroken en plastic verbrokkelt maar vergaat niet en dit komt langzaam in de natuur terecht, denk aan de plastic soep in zee. Het is ook lastig opruimen bij bankjes, paaltjes of in het steeds hoger groeiend gras. Kortom: zwerfvuil blijft lang in het milieu aanwezig. Dus….. neem je afval weer mee naar huis, wat mee kan, kan ook mee terug. Bovenstaande info is verzameld van internet van o.a. Milieucentraal.
Uitdaging: als jij het bent die al wandelend zwerfafval meeneemt. Zet jezelf met de troep op de foto en je verdient onze voorpagina.
Petra