Groeten uit Scheveningen

Vredebreuk in de Kerststal

Als de kerstdagen voorbij zijn, is iedereen weer in zijn gewone doen. Veel mensen hebben tussen de kerstdagen en oud- en nieuwjaar wat vrije dagen om op te maken en dan is het misschien een leuke gelegenheid om de levende Kerststal te bezoeken in het Belgische Maas-Eik, net een stukje over de grens. De kerststal blijft daar staan tot aan Drie Koningen.

Ik las vorige jaar in de krant dat een ezel niet zo goed met de schapen in levende kerststal overweg kon. De agressieve ezel is uit de stal gezet en verbannen naar het weiland. De ezel beet van één schaap een oor af en een ander schaap schopte hij blind aan één oog. Dit schaapje bleek zo ernstig gewond dat het afgemaakt moest worden. Hieruit blijkt dat er ook geen vrede onder de dieren is. Ik denk dat door het te dicht op elkaar leven van dieren en mensen, ze dezelfde eigenschappen hebben in hun territorium, wat mensen en beesten in monsters kan veranderen. Ze reageren zich af op andere mensen en dieren, bijvoorbeeld bij burenruzies, overlast, geluidshinder en duizend andere voorvallen. Je leest het dagelijks in de krant, overal lijkt het oorlog. Haat, misbruik van mensen, belazeren van ouderen, miljoenen mensen vluchten uit oorlogsgebieden en zoeken een weg naar rust en vrede.

Wat is het toch dat wereldleiders macht, oorlog en geloof als reden gebruiken om hun territorium te ver-

groten. Zijn het dan zulke stomme grote ezels die hun medemens in één keer zijn vergeten, die  in één klap de goede relatie, die zij juist in jaren in goede harmonie hadden opgebouwd, met landen, buren en geloven uit elkaar laten spatten? Om kort te zijn, het hele jaar door is er vuurwerk zonder jaarwisseling, worden er mensen getroffen die daar het slachtoffer van zijn.

Het nieuwe jaar 2015 is weer in zicht en wij wensen u en uw gezin een voorspoedig, gezond en liefdevol Nieuwjaar toe. Laat 2015 een verzoeningsjaar zijn voor allen en misschien is dit een gelegenheid om het dit jaar nu eens anders te bekijken in dit kleine kikkerlandje. Er is niets prettiger dan samen door één deur te kunnen gaan zonder haat of ruzie. Oorlog is er al genoeg en rottigheid in de hele wereld ook, vrede is op dit moment ver te zoeken.

En daarom dacht ik even terug aan die ezel. Hoe dom kan je zijn zoals die ezel, om te beginnen met de breuk met andere dieren en mensen. Wij houden van alle mensen met wie wij leven als gezin en intens daarvan genieten: op ons vakantieadres, met de zangmaatjes, familie, vrienden, kennissen en duizenden andere mensen die ons lief zijn. Wij zeggen er proost op, en in het nieuwe jaar: geniet!

Als je nooit aan je dierbaren denkt dan sta je in 2015 ook weer alleen op de wereld.

Wybo Suijten, Scheveningen