Een feest van herkenning

Afgelopen week stond de film over Stompwijk centraal. Ruime aandacht door media en TV zorgden ervoor dat de drie avonden goed bezocht werden. Ik was zelf ook van de partij en heb zitten genieten van de beelden, maar vooral ook van de enthousiaste reacties om mij heen. Dit gegeven was aanleiding om met twee organisatoren rond de tafel te gaan zitten.

Leo van den Brink en Frans Oliehoek zetten zich aan deze tafel en samen kijken ze terug naar hoe het ook weer begon. Vanuit privé bezit van familie Cor Jansen waren uiteindelijk oude opnamen in handen gegeven van de gemeentelijke archieven in de hoop dat deze goed bewaard zouden worden voor het nageslacht. Want telkens bij het uitlenen hiervan was er kwaliteitverlies merkbaar. De gemeente heeft deze opnamen bij een bedrijf in Rotterdam laten bewerken. Aad Zandbergen van het gemeente archief heeft de mening gevraagd aan Leo van den Brink en er bleek uiteindelijk niets van te kloppen. Leo had zelf vanwege een eerder opdracht bijzonder goede ervaringen met Frans Oliehoek. Toen Leo dit resultaat aan Aad Zandbergen toonde was hij direct enthousiast. Zodoende werd de opdracht van de gemeente aan Frans gegund.

Het technische verhaal
Frans heeft de film vormgegeven, door eerst het smalbeeldfilmpje te digitaliseren. Hij heeft dit gedaan door middel van het afdraaien vanaf de filmprojector op een heel klein scherm. Hierna heeft hij elk shot losgeknipt, de verbindingen werden hierdoor verbroken. Slechte deeltjes zijn verwijderd en weer stuk voor stuk aan elkaar geplakt en overbruggingen gemaakt, de zogenaamde overvloeiers. Dit is een bijzonder arbeidsintensieve klus, echt monnikenwerk. Hierna is de muziek erachter gezet. Er is aansluiting gezocht met de sfeer op de film. Bij het zwart wit deel is gekozen voor ondertiteling in oud Hollandse stijl zoals dat vroeger ook was bij de ‘stomme films’ en bij de kleurenfilms is gekozen voor het inspreken. Ook hier zijn de beelden shot voor shot uitgeschreven door Leo om later door Jack Luiten te kunnen worden ingesproken. Bij het achterhalen van de namen is hulp van buitenaf gekomen en worden de namen van Wim Suyten, Piet van der Kolk en Piet Oliehoek genoemd.

Brainstormen
Toen alles in werking was gezet deed de vraag zich voor waar de film vertoond kon worden?
Alle locaties hebben de revue gepasseerd, maar de kerk werd toch het meest geschikt bevonden. Leo heeft dit voorgelegd aan het kerkbestuur en had alvast één stem mee, omdat hij hier zelf lid van is. Er is toestemming gevraagd aan pastoor Van der Plas voor het schenken van alcohol in de kerk, want buiten de miswijn is dit niet gebruikelijk. Ook het vragen van entreegelden is ongebruikelijk, toch ging men hiermee akkoord, want van een collecte moet je het bij dergelijke gelegenheden niet hebben.

Toen de kogel door de kerk was, is Harry van der Nouweland benaderd voor de technische ondersteuning, Leo spreekt van een ‘gouwe vent’,. Het was zijn idee om grote bouwlampen op de zijramen te zetten, zodat het glas en lood effect in de kerk machtig mooi en bijzonder sfeervol was.
Er is gestreefd om alles voor de feestdagen klaar te krijgen. Jack Luiten heeft op zijn beurt gezorgd voor het inspreken van de film en het maken van de persberichten. Dezelfde dag dat hierover in het Leidsch dagblad aandacht aan werd besteed, hing TV West aan de lijn. Dit alles heeft er voor gezorgd dat het aan aandacht niet ontbrak.

Spanning en toch wel sensatie
Bij Frans kwam de spanning weer boven zoals hij die beleefde met de première van Tim zijn film ‘Buy or die’. Toen was het eenmaal première, maar nu driemaal. Maar wel lekkere spanning, de eerste avond verliep niet vlekkeloos, maar de 2e en 3e avond gingen prima.

Ook Leo is zeer tevreden. Ook voor hem was het spannend, hij werd wel eens om vier uur ’s nachts wakker en kon dan niet meer slapen. Er komt zoveel op je af en niet alles is in de hand te houden. Hij is ook zo tevreden over het feit dat zoveel mensen zich belangeloos hebben ingezet, fantastisch gewoon. En wat te denken van de spontane sponsors!!!
Een droom kwam uit. Hij heeft zolang met het idee rondgelopen en al eerder het idee gelanceerd, maar kreeg toen weinig respons. Het feit dat hij toch doorgezet heeft maakt het allemaal nog mooier. Zijn hele familie was zaterdagavond van de partij en samen kijken maakt het extra leuk. De enthousiaste reacties vanuit de ´zaal´ zorgde voor een ongedwongen sfeer. Hij herkent zijn eigen film niet meer terug, met de muziek en de montage is die er zoveel mooier opgeworden, werkelijk geweldig. Het was na afloop één grote reünie.

Mooie cadeau voor in de zak of onder de boom
Voor een laatste sinterklaascadeau of een cadeau voor onder de kerstboom kunt u voorlopig elke maan , woens , en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur terecht bij het secretariaat van de pastorie.
Maar ook bij Bloemsierkunst De Passie, Coop supermarkt de Graaf, Luiten Wonen, De Gouden Leeuw en kapsalon Schuyt kunt u terecht.

Petra Oliehoek– van Es