De schouders onder Stompwijk!

Verslag van de Adviesraadvergadering van 16 november 2006
Wat plezierig om te ervaren dat er zo’n grote belangstelling was (60 à 70 mensen) voor de openbare vergadering van de adviesraad op 16 november j.l! Het belangrijkste agendapunt betrof de start van het Ontwikkelingsplan voor Stompwijk. Vanuit de gemeente is een onafhankelijk projectbureau (APPM) ingeschakeld om dit traject te trekken. Dhr. Frank van Vliet en Mw. Jantien van den Berg zijn de trekkers voor het project Stompwijk. Tijdens de openbare vergadering heeft Dhr. van Vliet de werkwijze nader toegelicht.
In nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen zal er een integrale gebiedsvisie voor Stompwijk worden opgesteld. Integraal wil zeggen dat alle denkbare punten m.b.t. Stompwijk ter sprake zullen komen. Maar de inzet is ook dat de visie ook een zo breed mogelijk draagvlak heeft. Het startschot voor het maken van deze visie is 16 november gegeven en het is de bedoeling om voor de zomer van 2007 deze visie en het uitwerkingsplan definitief gereed te hebben.
Plan van aanpak
Komende periode zal er door Dhr. Van Vliet en Mw. Van den Berg een aantal interviews afgenomen worden bij vertegenwoordigers van diverse groeperingen in het dorp. Tevens wordt er medio december een startbijeenkomst (“Kick off”) gehouden. Aan deze “Kick off” zullen zo’n 50 personen deelnemen. Deze personen vertegenwoordigen in principe alle verschillende belangen en facetten van het dorp. Dit zullen mensen zijn vanuit het bedrijfsleven, schoolbestuur, kerkbestuur, verenigingen, gemeente, provincie e.d. In samenspraak met de adviesraad, de gemeente en APPM is deze groep samengesteld. Deze personen of instanties zullen vanuit APPM/de gemeente een uitnodiging voor de “Kick off” ontvangen. Tijdens deze “Kick off” worden alle knelpunten en problemen m.b.t. Stompwijk besproken. Maar ook alle sterke punten en de krachten van het dorp moeten naar voren komen! Wat willen wij behouden, wat maakt ons sterk en hoe kunnen wij daar gebruik van maken? Op basis van de “Kick off” en de gehouden interviews wordt een eerste rapport opgesteld (de zogenoemde Preambule) waarin het resultaat van de interviews en de “Kick off” wordt opgenomen. Wanneer de Preambule gereed is zal er een werkgroep samengesteld worden. Deze werkgroep zal bestaan uit zo’n 15 personen en gaat op basis van de Preambule in verschillende stappen diverse scenario’s ontwikkelen voor Stompwijk. Telkens zal een eerste reactie hierop worden gegeven door een breed samengestelde Adviesgroep van zo’n 20 personen. Dit proces zal enkele keren worden herhaald. Gedurende dit proces zullen er regelmatig openbare vergaderingen zijn waarbij iedereen van harte welkom is, zich kan laten informeren en zijn visie kan geven op de resultaten. Uit al deze activiteiten en bijeenkomsten vloeit dus een integrale gebiedvisie voort die een zo breed mogelijk draagvlak heeft. Deze integrale gebiedsvisie wordt vervolgens uitgewerkt in deelprojecten waarbij gekeken wordt wat op korte termijn realiseerbaar en haalbaar is en wat lange termijn punten zijn. Tijdens de vergadering werd aangegeven: “maar er zijn al zoveel plannen en rapporten geschreven, wat gebeurt daarmee?”. Nou, deze plannen worden zeker meegenomen in dit traject.
Alleen is het ook goed om met een open en onbevangen blik het proces in te gaan. Op deze manier`kunnen nieuwe creatieve plannen ontstaan wat de toekomst van het dorp ten goede komt! Wij als adviesraad zijn enthousiast over de opzet van het proces. Echter, wij hebben uw hulp zeker nodig dus wij hopen dat u er de volgende openbare vergadering ook bij bent. Want ook uw visie telt mee!
Presentatie van de lange termijn Structuurvisie voor de gehele gemeente
Een ander agendapunt tijdens de Adviesraadvergadering was de presentatie van de lange termijn Structuurvisie (tot 2020) voor de gehele gemeente door mw. Schuilings van de gemeente. In deze visie komen onderwerpen aan de orde zoals economie, groen, wonen en infrastructuur. Belangrijke punten voor Stompwijk en het buitengebied zijn bijvoorbeeld bebouwingsmogelijkheden in/rond de kern van ons dorp, het wel of niet aanleggen van parallelstroken langs de A4, een extra brug over de Vliet, bebouwing in de Starrevaartpolder, etc. De Structuurvisie is een raamplan dat nog verder moet worden ingevuld. Een deel van deze noodzakelijke invulling gaan wij nu al doen in het hiervoor beschreven proces met het maken van de integrale gebiedsvisie voor Stompwijk en het buitengebied.
Oud en Nieuw viering
Wij vinden het belangrijk dat we een feestelijke en knallende start maken in Stompwijk voor 2007! Bij Oud en Nieuw hoort nu eenmaal een spetterend feest. Een feest zonder ongeregeldheden. De Adviesraad heeft halverwege dit jaar het initiatief genomen om in Stompwijk de koppen bij elkaar te steken. Samen met Asafoetida (Limit), Stichting Dorpshuis en de Gouden Leeuw is er een totaalplan voor komende Oud en Nieuwviering opgesteld. Het plan is vervolgens besproken met de gemeente, brandweer en politie. Zij waren hierover zeer positief en hebben medewerking toegezegd. Over dit plan zult u op een later tijdstip op de hoogte worden gesteld.
Verkeersoverlast Ondermeerweg Stompwijk
Door dhr. Kees Verhagen werd tijdens de vergadering gebruik gemaakt van het spreekrecht. Hij bood namens de bewoners van de Ondermeerweg (en de Bovenmeerweg) aan de Adviesraad een handtekeningenlijst aan met het verzoek deze aan de wethouder voor verkeer te overhandigen. De ondertekenaars verzoeken om in overleg met de bewoners maatregelen te nemen tegen het toenemende sluipverkeer over de Ondermeerweg. Dit levert grote overlast op voor de omwonenden en gaat ten koste van de veiligheid van alle gebruikers van deze weg. De Adviesraad zal dit verzoek met de bijbehorende handtekeningen overhandigen aan wethouder Beimers en nadrukkelijk zijn aandacht hiervoor vragen.

Met vriendelijke groet,
Namens de Adviesraad Stompwijk,
Ursula van der Voort Schuijt

Heeft u vragen en of opmerkingen mail (adviesraad stompwijk@wanadoo.nl) of bel ons dan.