Polderdag

Op hemelvaartdag is er door diverse organisaties weer een fantastische fietstocht in elkaar gezet. Veel bedrijven zijn bereid gevonden om hun deuren open te stellen voor de vele bezoekers. Het weer was wat twijfelachtig, maar het is praktisch de hele dag droog geweest.
De officiële opening vond plaats bij kwekerij Meeslouwer van de familie Hendriks. Een feestelijk onthaal in de ruime kas met koffie en overheerlijke cake. Er werden warme woorden over het Land van Wijk en Wouden gesproken door diverse genodigden. Enkele van deze woorden wil ik citeren:
‘Wat is er zo bijzonder aan het land van Wijk en Wouden. Het is een eiland van rust in de hectische randstand gelegen op fietsafstand voor 900.000 in en omwonenden van het gebied. Het gebied is van grote cultuurhistorische waarde en is met zijn vele vergezichten, gras en koeien in vele opzichten een typisch Nederlands weidelandschap gebleven. Kenmerkend voor dit gebied is de melkveehouderij op veenweiden en het grote aantal karakteristieke boerderijen die nog een agrarische functie hebben.’aldus wethouder Beimers.

De voorzitter van de gebiedscommissie combineerde in zijn speech de 5 mei viering met het ultieme bevrijdingsgevoel als hij door de polders richting Stompwijk komt. Hij krijgt dan een gevoel van thuiskomen, mogelijk mede doordat zijn vader er altijd prat op ging in Stompwijk te zijn geboren. Stad en land zijn op zoek naar balans onder andere door eco recro, groene diensten, het sponsoren van wandelpaden, het in tact houden van de rijke waterkanten en meer streekproducten in de supermarkt. Er moeten nog diverse appeltjes geschild worden!

De Vendelvereniging Sint Joris uit Eindhoven gaf een show weg, het vandaalsgilde had een driehoek opgesteld waar boven in een (nep)vogel zat, die hieruit geschoten moest worden. Hiervoor werden enkele genodigden gevraagd, mevrouw Bloemen burgemee ster van Zoeterwoude was de eerste die raak schoot en de vogel vleugellam maakte. Het tweede schot dat raak was, was van Roland van der Post, die hiermee tot koning van de dag werd uitgeroepen. Zijn handen werden gewassen in een zilveren schaal, hij mocht over de vlag lopen en een koningin voor een dag uitkiezen. Hij koos hiervoor, terecht, mevrouw Bloemen. Samen werden zij getrakteerd op een demonstratie vandaalzwaaien. Een mooi ceremonieel dat lang geleden in verval is geraakt, maar dit werd vroeger voor het ten strijde gaan als bescherming voor de soldaten uitgevoerd. Ik was blij dat ik op mijn stalen ros de polders in te trekken.

Bij de eerste de beste kaasboerderij van Captein op de route zat de ‘koning’ al weer heel gewoon op een strobaal de koeien in vervoering te brengen met zijn gitaarmuziek. De Weipoort kon vanuit de lucht aanschouwd worden vanuit een gigantische hoogwerker.
Ik heb Annie 40 gefeliciteerd met haar 100.000 liter bij Veldhoeve. Dit is de boerderij van de familie Veldhuizen waar van haar melk frisse drinkyoghurt wordt gemaakt. Annie is 13 jaar oud en dat is een flinke leeftijd voor een koe. Er zijn er niet veel die een dergelijke hoeveelheid melk geven en dat was aan de prijzen te zien. Vogelkijkers op de kaasboerderij van Theo en Lidia Van Leeuwen met een sfeervolle band met Iers accent. Want de polderdag stond in het teken van Europa. Onderweg werden er nog demonstraties gegeven aan het spinnen wiel en werden de hoeven van een schaap bijgewerkt. Het schaap zat in een stoel terwijl de pedicure haar werk deed.
In Stompwijk zelf werd de fietstocht afgesloten op de struisvogelboerderij van Theo en Kristel Van der Salm, waar men aan de weg door een echte Engelse bobby onthaald werd. Buiten konden er struisvogelomeletten met bacon en worstjes genuttigd worden en er was een demonstratie schapen drijven. Binnen stemmige muziek, hapje, drankje, een demonstratie en informatie over wat er allemaal met struisvogeleieren gedaan kan worden. Kortom een heerlijke informatieve dag, waar de organisatie met een tevreden blik op kan terugkijken.

Petra