Verslag van de Dorpsraadvergadering van 10 februari 2005
Aanwezig zijn: de voorzitter, de secretaris, een zestal vertegenwoordigers van de Gemeente, de leden van de Dorpsraad en acht belangstellenden.
Opening door de voorzitter, de heer E.Beimers.
Van het spreekrecht en de mededelingen wordt geen gebruik gemaakt.
Verslag 18 oktober 2004. Naar aanleiding van dit verslag wordt aan de Gemeente gevraagd of het regenwater (Waterviolier, Dotterbloem, e.o.) inmiddels ontkoppeld is van het riool en niet meer naar de waterzuivering wordt geloosd, zodat deze onnodig wordt belast. De Gemeente geeft aan dat het niet duidelijk is of dit heeft plaatsgevonden. Per mail zullen de leden van de Dorpsraad hierover geïnformeerd worden.
Verder vraagt de Dorpsraad waarom er nog steeds door vrachtauto’s geparkeerd wordt op het terrein van Stompwijk ’92 nadat de borden zijn geplaatst. De wijkagent, de heer Duit, meldt dat er nog één bord ontbreekt en daardoor handhaving van het gewenste parkeerbeleid niet mogelijk is. De Dorpsraad zal door de Gemeente per mail op de hoogte gebracht worden wanneer dit laatste bord wordt geplaatst.
Naar aanleiding van het punt ‘sportnota’ geeft de heer Beimers aan dat het hem niet bekend is wat de stand van zaken is met betrekking tot de aanleg van een kunstgrasveld voor Stompwijk ’92. Hij zal dit bij wethouder Van der Brugge navragen en de Dorpsraad informeren.
Verslag 23 november 2004.
Over dit verslag wordt opgemerkt dat hierin niet juist vermeld staat dat de Toekomstvisie van de Dorpsraad is opgesteld als reactie op de discussienota Landstad in de Randstad;.de Toekomstvisie was al veel eerder uitgebracht en daarnaast is er een aparte reactie gegeven op de notitie Landstad in de Randstad..
Verder is in dit verslag opgenomen dat de Dorpsraad betrokken zal worden bij de alternatieven over de ontsluiting van het tuinbouw gebied en de Westeinderpolder. Op verzoek van de Dorpsraad wordt dit in de actiepuntenlijst opgenomen. Met betrekking tot de verdere ontwikkelingen van de sanering van verspreid liggend glas en de mogelijke huizenbouw in de Westeinderpolder kan de voorzitter nu niets zeggen. De voorstellen hiervoor zijn door de Gemeente ingediend bij de provincie. Met betrekking tot deze zaak zullen medio maart Statenleden op werkbezoek komen in Stompwijk; de Dorpsraad zal hiervoor ook worden uitgenodigd.
Actiepuntenlijst. Over de punten die vermeld staan op deze lijst wordt door de Gemeente opgemerkt dat er een onderzoek zal plaatsvinden naar de woningbehoefte in Stompwijk. De gemeente wil de inrichting van dit onderzoek laten afhangen van de besluitvorming over de Westeinderpolder. Zoals vermeld zal de Dorpsraad bij dit onderzoek worden betrokken.
Landinrichting Leidschendam. Op het raamplan en de 1e uitvoeringsmodule van het Landinrichtingsproject herinrichting Leidschendam wordt door de heer Van Wieringen van de Gemeente Leidschendam Voorburg een toelichting gegeven. In het raamplan heeft de Landinrichtingscommissie haar toekomstvisie gegeven voor het herinrichtinggebied dat ligt tussen Leidschendam, Voorschoten, Zoetermeer en Zoeterwoude. In de 1e uitvoeringsmodule zijn de plannen voor de eerste vier jaar vastgelegd. De Dorpsraad kan zich vinden in de voorstellen en vindt het een goede zaak dat deze plannen op korte termijn worden uitgevoerd. Met name de aanleg van enkele fietsverbindingen wordt zeer gewaardeerd. Met betrekking tot het gebied dat gelegen is tussen de Oostvlietweg en de A4 (tegen het industrieterrein) wordt door de gemeente aangegeven dat hier een beperkt volkstuingebied gepland is en dat er een andere ontsluiting komt voor fietsers. De Dorpsraad vraagt naar aanleiding van dit rapport aandacht voor de in Landstad in de Randstad aangegeven ontsluiting langs de noordzijde van de A4. Dit zou een mogelijkheid kunnen bieden voor de ontsluiting van het recreatiegebied de Vlietlanden vanuit Leidschendam in combinatie met een ontsluiting van Stompwijk voor (vracht)auto’s. De Gemeente adviseert om de huidige plannen niet te belasten met deze zaak. Een mogelijke ontsluitingsroute langs de A4 zal pas op langere termijn spelen. Indien dit actueel wordt zal inpassing hiervan in de voorliggen de plannen worden bezien. De huidige landinrichtingsvoorstellen vormen hiervoor geen onoverkomelijke blokkades.
Woonruimte experiment. De Dorpsraad vindt het een helder stuk en kan zich goed vinden in het voorstel om het experiment met betrekking tot de toewijzing van woningen (met voorrang aan Stompwijkers) te verlengen. Wel zou zij graag zien dat ook mensen met een economische en/of sociale binding met Stompwijk onder het experiment vallen. Zij denkt hier met name aan de toewijzing van eengezinswoningen aan ex Stompwijkers die door het ontbreken van huisvesting binnen Stompwijk noodgedwongen buiten Stompwijk zijn gaan wonen. De heer Van Rooyen van de Gemeente geeft aan dat het Stadsgewest Haaglanden beslist of het experiment wordt verlengd. De door de Dorpsraad voorgestelde uitbreiding van het experiment is eerder door de Gemeente aan het stadsgewest voorgelegd maar niet gehonoreerd. De gemeente zet nu eerst in op verlenging van het huidige experiment.
Reconstructie Stompwijkseweg en Dr.v.Noortstraat. De heer Beimers bericht dat het college had gevraagd om een extra krediet voor een onderzoek naar de aanpassing van de bruggen bij de uitvoering van de reconstructie. De raad heeft echter besloten dat, mede naar aanleiding van de plannen voor reconstructie van het tuinbouwgebied en de mogelijke bouw in de Westeinderpolder, eerst onderzocht moet worden welke alternatieven er zijn voor de ontsluiting van Stompwijk. In het onderzoek, dat door de verkeersdeskundige van de Gemeente wordt uitgevoerd, dient de functie van de Stompwijkseweg en de Dr.v.Noortstraat bepaald te worden. Het is te verwachten dat de eerste resultaten van het onderzoek medio 2005 bekend zijn. Deze zullen in de Dorpsraadvergadering besproken worden. De Dorpsraad zegt hierop dat zij (mede gezien de hoge kosten van de reconstructie) begrip heeft voor het onderzoek, maar dat zij zich zorgen maakt, gezien de slechte staat van de wegen, over een verder uitstel van de reconstructiewerkzaamheden. In het kader van de voorziene vertraging van de reconstructie verzoekt zij de gemeente in ieder geval op een aantal plaatsen het achterstallige onderhoud op korte termijn uit te voeren.
Vuurwerkplaats en oud en nieuwviering. Namens de Dorpsraad hebben enkele personen het afgelopen jaar deelgenomen aan een voorbereidingscommissie voor de oud en nieuwviering in Leidschendam. Daarbij is ook aan de orde gekomen of het mogelijk is dat er een vuurwerkplaats komt in Stompwijk. Er was helaas geen overeenstemming over de locatie. Verder heeft de commissie onderzocht hoe de schade bij de oud en nieuwjaarsviering beperkt zou kunnen blijven. Met uitzondering van enkele vernielingen (brand JOP, lichtmasten, prullenbakken)is de viering dit jaar in Stompwijk vrij rustig verlopen. De wijkagent, de heer Duit, was op verzoek in Stompwijk aanwezig. Hij bericht dat er enkele arrestaties in verband met vernielingen zijn verricht. De Dorpsraad pleit ervoor om samen met het bestuur van de jongerenvereniging Orion tijdig dit jaar om de tafel te gaan zitten om te kijken hoe de oud en nieuwjaarsviering het beste geregeld kan worden. Ook zal dit punt dit jaar in een dorpsraadvergadering aan de orde worden gesteld.
Tot slot vraagt de Dorpsraad aandacht voor de brandveiligheid voor het Dorpshuis. Zij heeft vernomen dat dit niet geheel in orde is. De heer Beimers zal dit verzoek binnen de gemeente aan de orde stellen.
Veiligheid fietsers N206. Door het kappen van de bomen is de veiligheid voor de auto’s op de Middelweg verbeterd; voor fietsers is het hierdoor echter minder veilig geworden. De Dorpsraad vraagt hiervoor aandacht bij de Gemeente en zou graag zien dat er een vangrail wordt geplaatst. Ook wordt aandacht gevraagd voor verblinding van fietsers door auto’s. De heer Beimers zegt toe deze punten mee te nemen. Hij zal binnen de Gemeente laten onderzoeken of het fietspad aan de veiligheidscriteria voldoet en zal de Dorpsraad hierover rapporteren. Afhankelijk van de uitkomst zal contact worden opgenomen met de provincie als wegbe heerder. De wijkagent bericht dat sedert enige tijd er maandelijks een snelheids controle plaatsvindt op de N206.
Rondvraag. De Dorpsraad spreekt haar waardering uit voor de aanpak (buurt onderzoek, gesprek jongeren e.d.) m.b.t. de verlenging van de vergunning van de JOP.
Ten aanzien van de toekomst van de Dorpsraad geeft zij aan dat zij verheugd is dat de Gemeenteraad in haar laatst gehouden vergadering heeft besloten om de Dorpsraad in de huidige vorm, met uitzondering van het werkgebied en het voorzitterschap, te handhaven. Vanaf de nieuwe verkiezingsperiode van de gemeenteraad zal het gehele buitengebied (dus ook het Wilsveen, de gehele Stompwijkseweg, de Vlietlanden en de Oostvlietweg) onder het werkgebied van de Dorpsraad vallen. Afgesproken wordt om nog nader overleg te voeren over o.a. de ondersteuning en informatievoorziening van de Dorpsraad in de nieuwe situatie (zonder een wethouder als voorzitter).
Sluiting. De vergadering wordt gesloten door wethouder Beimers.
Namens de Dorpsraad, Aad Janson