College nieuwsflits Leidschendam -Voorburg

Deelname wedstrijd ´Schoonste gemeente van Nederland´
Leidschendam Voorburg doet dit jaar een gooi naar de titel ´Schoonste gemeente van Nederland´. Burgemeester en wethouders hebben de gemeente ingeschreven voor de wedstrijd die de Stichting Nederland Schoon dit jaar voor de eerste keer organiseert. De wedstrijd is gericht op activering van burgers, bedrijven en gemeente rond het thema zwerfafval in de publieke ruimte. Voor het winnen van de prijs is vooral het samen in actie komen van belang. Niet zozeer het schoon zijn wordt beloond, maar vooral het schoon maken en houden.
De wedstrijd kent verschillende fasen. In de eerste fase hebben inwoners de gelegenheid hun oordeel te geven over het aanzien van de openbare ruimte. Op basis van deze stemronde worden gemeenten voor de volgende ronde geselecteerd. In die ronde beoordeelt een onafhankelijke jury het beleid en de aanpak van de gemeente. In de finaleronde selecteren de overblijvende gemeenten zelf een wedstrijdgebied dat door Nederland Schoon van zwerfafval wordt ontdaan. Het is dan de uitdaging om in eendrachtige samenwerking het gebied schoon te houden. De uiteindelijke winnaar wordt begin september in een televisie uitzending bekendgemaakt tijdens de week van Nederland Schoon.
Bij de verkiezing eind vorig jaar van ´beste stad´ kwam Leidschendam Voorburg als derde uit de bus op het onderdeel ´schoonste stad´. Deze verkiezing was overigens gebaseerd op onderzoek van bureau Interview/NSS onder inwoners van de 60 grootste steden. In de wedstrijd van Nederland Schoon kunnen álle gemeenten in hun eigen stedelijkheidsklasse meedingen naar de titel.