ROUTINIER VOORZIET MOOIE TIJDEN VOOR STOMPWIJKERS

ROUTINIER VOORZIET MOOIE TIJDEN VOOR STOMPWIJKERS

ERWIN OUDSHOORN: “MET EEN GOEDE SERIE NA DE WINTERSTOP BLIJFT STOMPWIJK ’92 ZEKER VOOR DE DERDE KLASSE BEHOUDEN”

STOMPWIJK Stompwijk ’92 maakt woelige tijden door als debutant in derde klasse. Na een flitsende start zijn de grijszwarten inmiddels afgezakt naar de tiende plek die het elftal samen met ESTO uit Bodegraven deelt. Directe degradatie uit de ijzersterke Leids/Goudse poule is dan ook niet ondenkbaar voor de Stompwijkers.
door Hans Beukema
In tegenstelling tot voorgaande jaren telt deze afdeling dit seizoen geen zwakke broeders. Daardoor moeten maar liefst tien van de twaalf ploegen halverwege de rit nog serieus rekening houden met directe degradatie. Twee teams vliegen er rechtstreeks uit. De derde van onderen kan zich alleen met een zenuwslopende nacompetitie het vege lijf redden. Stompwijk ’92 moet gezien de stand op de ranglijst serieus rekening houden met deze doemscenario’s. De grijszwarten hebben alleen DOSR nog onder zich staan. Ondanks de lage klassering is middenvelder Erwin Oudshoorn (27) erg positief over de overlevingskansen van Stompwijk ’92 gestemd. De routinier, sinds 1994 in het eerste elftal, baseert zijn vertrouwen daarbij vooral op het vertoonde spel van de Stompwijkers voor de winterstop. “Voetballend gezien deden wij vrijwel nooit onder voor de andere teams. Sterker nog, wij staan gewoon te laag. Door pech en het missen van veel kansen heeft Stompwijk ’92 zeker zes punten te weinig”. Oudshoorn noemt daarbij de confrontatie tegen middenmoter DoCoS (0 2 nederlaag) als het schoolvoorbeeld van tegenslag. “In dat duel troffen we vijf keer de lat, waarvan twee keer in de eerste tien minuten. DoCoS kwam uit twee tegenstoten wel op 2 0, terwijl wij echt beter waren”. Maar ook de uitbeurt tegen koploper Meerburg (2*3) kan de routinier zich nog levendig herinneren. Toen hielpen de grijszwarten zeker acht opgelegde kansen om zeep. “Zelfs de tegenstander vond dat wij met 5*2 hadden moeten winnen. Dat is helaas de rode draad van dit seizoen. De spitsen in deze afdeling zijn wat alerter dan die in de vierde klasse. Een zwak moment in deze afdeling doet je vaak de das om”. Daarom moet Stompwijk ’92 nog negen duels vol aan de bak om zich veilig te spelen.
Vooral de eerste drie confrontaties zijn volgens de middenvelder van cruciaal belang voor de rest van het seizoen. De Stompwijkers treffen daarin achtereen volgens ESTO (23 januari), ONA (30 januari) en Woerden (20 februari). “De resultaten tegen deze teams zijn bepalend voor de rest van het seizoen. Die krakers mogen we absoluut niet verliezen, want dan wordt het echt zwaar. Vooral die eerste confrontatie leeft enorm binnen de spelersgroep. Als we de onderlinge duels vanaf het beginsignaal vol aan gaan, zie ik het wil zitten. Die 3 1 uitnederlaag tegen ESTO zegt mij niet zoveel”. Volgens Oudshoorn is het elftal zich terdege van het belang van de drie eerder genoemde sleutelduels doordrongen. Toch voelt de routinier geen grotere druk bij zichzelf en zijn ploeggenoten dan anders. “De sfeer is werkelijk uitstekend in de spelersgroep. Het is een hechte vriendengroep. Bovendien straalt onze trainer Ron de Roode veel rust uit. Volgens hem gaat het kwartje heus wel goed vallen. Normaliter gaan wij nog voldoende punten pakken met deze talentvolle jongens”. De middenvelder maakt zich nog het meeste zorgen over de smalle selectie. “We hebben maar veertien gelijkwaardige spelers. Elke blessure is er één teveel. Neem de knieklachten van Kevin van den Bosch als voorbeeld. Met hem missen we al geruime tijd een echte stofzuiger op het middenveld”. De routinier zou dan ook flink balen, als zijn elftal op zo’n manier degradeert. “Na de zomervakantie komen enkele talentvolle A junioren onze selectie versterken. Met deze groep kan Stompwijk ’92 zich de komende jaren tot een stabiele middenmoter in de derde klasse ontwikkelen. Met deze groep kunnen we nog wel tien jaar vooruit. In de vierde klasse doen we toch weer een stap terug, ondanks dat het voetbal mij in die afdeling zeker niet tegenviel. Maar in de huidige klasse hebben we tot nu toe alleen maar voetballende ploegen tegenover ons gehad”. Dat is volgens Oudshoorn ideaal voor het Stompwijkse spelletje. “We hebben juist baat bij ruimte voor onze spitsen Martijn Droog en Toby en Timo van Marwijk. Die zijn met de lange passes van achteruit voor elke ploeg levensgevaarlijk. Voetballen tegen massaal verdedigende ploegen ligt ons veel minder goed”. Volgens Oudshoorn moeten de Stompwijkers daar bij een eventuele degradatie mogelijk rekening mee gehouden. “Wij worden dan misschien als de favoriet voor het kampioenschap gezien”. Degradatie zou ook zonde zijn, omdat Stompwijk ‘92 in zijn ogen na die sensationele promotie op 31 mei meer dan ooit in het dorp leeft. “Zo’n bloedstollende nacompetitie maken we misschien nooit meer mee. Vooral die strafschoppenserie tegen onze grote rivaal SJZ, in het hol van de leeuw wel te verstaan, was onvergetelijk. Dat is met die promotie het hoogtepunt in mijn carrière.”