GroenLinks tegen woonwijk

GroenLinks tegen woonwijk bij Stompwijk

De fractie GroenLinks Zuid Holland heeft vragen gesteld over de sanering van verspreid liggend glas bij het dorpje Stompwijk. Voor de financiering van deze sanering wil de gemeente Leidschendam * Voorburg 350 woningen bouwen. GroenLinks vindt de sanering van verspreid liggend glas een goed voornemen. Maar een woonwijk van deze omvang in dit kwetsbare veenweidegebied vindt de partij onaanvaardbaar en bovendien in strijd met recente plannen.
De woningen zouden moeten komen in de Grote Westeinde Polder. In het streekplan is deze polder beschermd als agrarisch gebied met natuur en landschapswaarden. Bovendien is het aangewezen als topgebied cultureel erfgoed. Bebouwing van de polder zou dus in flagrante strijd zijn met het streekplan. GroenLinks wil daarom helderheid over de opstelling van Gedeputeerde Staten namens de provincie.
Voor het saneren van 7 hectare glastuinbouwgebied zou volgens de plannen van de gemeente 14 hectare woningbouw nodig zijn. GroenLinks vindt dit buiten proporties en is van mening dat dit ook niet past in de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling. Volgens deze regeling mogen onder voorwaarden een beperkt aantal woningen gebouwd worden bij het saneren van bebouwing in het buitengebied.
Door de bouw van 350 woningen zou de bevolking van het dorpje Stompwijk op korte termijn met 50% toenemen. Dit heeft een enorme impact op de bevolking. GroenLinks vindt dat niet ad hoc tot een zo ingrijpend besluit mag worden gekomen, maar dat dergelijke verstedelijkingsplannen ingebed moeten zijn in een bredere visie op ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in dit gebied, met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie. Daarbij zou de Dorpsraad van Stompwijk een belangrijke stem moeten hebben.
In haar antwoord op de vragen van GroenLinks stelde gedeputeerde Van Nieuwenhoven dat zij niet op de hoogte is van deze plannen van de gemeente Leidschendam Voorburg. Zij stelt dit ondanks dat wethouder Houtzager van Leidschendam Voorburg in de raadsvergadering opmerkte dat de gedeputeerde zijn plannen al heeft bevestigd.

Alex Ouwehand, woordvoerder ruimtelijke ordening en streekplan west. tel. 06 53626941,
email: AP.Ouwehand@pzh.nl.