Belastingtip

Tegemoetkoming buitengewone uitgaven
Op verzoek van verschillende mensen volgt hieronder een korte uitleg over dit onderwerp.

Wanneer heeft u recht op deze “tegemoetkoming buitengewone uitgaven”?
Als u een laag inkomen heeft of een inkomen waarop weinig of geen loonheffing wordt ingehouden heeft u normaliter weinig of geen voordeel van de aftrekpost ziektekosten of andere buitengewone uitgaven. Via de tegemoetkomingregeling kunt u nu wél extra geld terugontvangen.

Wat zijn buitengewone uitgaven?
Dit zijn kosten die u maakt t.b.v. ziekte en invaliditeit, bevalling en kraamhulp, adoptie, ouderdom en begrafenis of crematie. Hieronder vallen bijvoorbeeld de premies voor uw ziekenfonds of ziektekostenverzekering. Bijzondere uitgaven zijn dus ziektekosten die niet vergoed worden door bijvoorbeeld uw ziekenfonds of ziektekostenverzekeraar. De aftrek geldt alleen als u boven een bepaald bedrag uitkomt, de zogeheten drempel.

Daarnaast heeft u als 65 plusser nog recht op een extra vast bedrag van € 757,= per persoon, welke u mee mag tellen bij uw buitengewone uitgaven. Dat komt dus bovenop de buitengewone uitgaven die ik hierboven noemde. Naast deze twee bedragen heeft u ook nog recht op een extra aftrek als u in de voorgaande jaren ook in aanmerking kwam voor een aftrek in verband met ziektekosten. Het blijft van belang dat het geheel van alle drie de bedragen boven de drempel is.

Een klein rekenvoorbeeld

Inkomen beide partners, alleen AOW uitkering 15.752,=
Ingehouden loonheffing 0,=
Ziektekosten boven de drempel 3.500,=
Teruggaaf zonder deze tegemoetkoming 0,=
Teruggaaf mét de tegemoetkoming 350,= !

Dit is zomaar een rekenvoorbeeld en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Dit voorbeeld geldt zeker niet voor iedereen, maar ik wil er maar mee laten zien dat de tegemoetkoming heel gunstig uit kan vallen. Iedere situatie is anders, en zal ook per persoon bekeken moeten worden. Maar het is zeker de moeite waard om na te gaan of u ook voor deze aftrek in aanmerking komt.

Wat moet u daarvoor doen?
Een aangiftebiljet inkomstenbelasting over 2003 invullen en deze, indien u recht heeft op een normale teruggaaf, opsturen aan de belastingdienst. De belastingdienst stelt dan op basis van uw aangifte vast of u in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. Indien dit inderdaad zo is, stort de belastingdienst het bedrag – op basis van uw definitieve aanslag – automatisch op uw bank of girorekening. Hiervoor ontvangt u ook een aparte beschikking.

Ik adviseer u om tijdens de Kerstdagen uw ziektekosten eens aandachtig door te nemen. Als het een behoorlijk bedrag is, neem dan de moeite om het belastingaangifte programma van internet te downloaden, www.belastingdienst.nl. U kunt het ook opvragen bij de belastingdienst. Zo kunt u nagaan of u voor aftrek in aanmerking komt.

Ik hoop dat u hiermee iets wijzer bent geworden. Als u toch nog iets wilt vragen kunt u mij er in het nieuwe jaar over bellen, telefoon 580 4847

Jolanda van Boheemen