een blijvende parel of grijpbare blinkende diamant

Stompwijk….,
een blijvende parel of grijpbare blinkende diamant?
Waar gaan wij met dit dorp naar toe, komt er bij me op wanneer je alle berichten zo leest en hoort. Mijn verontrusting wordt door menig dorpsgenoot gedeeld en er heerst angst dat de Westeinderpolder ten onder zal gaan aan woningbouw.
Is dit eigenlijk wel zo noodzakelijk? Is de woningnood binnen het dorp van dien aard dat deze polder hier het nakijken heeft. Ik geloof er niets van. Zeker niet wanneer ik door mijn dorp loop en het ene na het andere huis te koop zie staan. Mensen doen er alles aan om hun huizen verkocht te krijgen, maar niemand reageert van binnen het dorp. En voor ‘buitenlanders’, is toch de algemene mening, hoef je niet te bouwen. De volgende argumenten worden gegeven om wél te bouwen: de plaatselijke middenstand zou hier mee gebaat zijn; de sportvereni ging zou haar kunstgrasveld ermee kunnen betalen; de R.K. kerk komt uit de rode cijfers en de rood voor groenconstructie. Als op voorhand wordt aangegeven geld te willen halen uit de te bouwen huizen om de sportvereniging een kunstgrasveld te gunnen, kun je eigenlijk al de conclusie trekken dat dit geen goedkope woningen zullen worden. En is dat wat we willen? Als er al behoefte is aan woningbouw dan zijn het betaalbare woningen voor starters op de woningmarkt of voor senioren. Deze categorie is alleen gebaat bij betaalbare woningen in de huur of koopsector. Dus mensen…., laten wij nu eens met beide benen op de grond gaan staan. De enige die echt baat heeft bij het bouwen van nieuwe woningen zijn de projectontwikkelaars en de gemeente zelf. Meer winsten, meer belastingen. Het draait allemaal om het grote geld. Daarmee leggen wij een uniek dorp in de waagschaal. Toegegeven dat sommigen ermee gebaat zijn, maar weegt dit op tegen het algemeen belang. Dit dorp is beroemd om zijn lintbebouwing. Jarenlang heeft de gemeente dit argument gebruikt om beperkte nieuwbouw niet mogelijk te maken. De enkele woningen die langs de vaart geplaatst zouden worden, werden steevast afgewezen in verband met de unieke doorkijk die dit dorp heeft en moest houden. Nu wil men de polder, waar die doorkijk voor bedoeld was, bebouwen. Dit mogen wij niet accepteren. Ik ben niet tegen beperkte nieuwbouw, maar doe dit dan weloverwogen en gegrond. Ik weet dat men nu direct aangeeft een woningbehoefte enquête gehouden te hebben. Sorry mensen, die gaat er bij mij niet in. Bij wie heeft men dit onderzoek afgenomen. Ik heb niemand gezien, zelfs nooit de resultaten mogen lezen. Hoe zijn de enquêtevragen opgesteld, etc. etc. Nogmaals, beperkte nieuwbouw daar is niets op tegen. Maar laat men dan kijken hoe men een centrum kan ontwikkelen waar het voor de dorpelingen goed toeven is, daar heeft de plaatselijke middenstand, kerk, school en sportvereniging baat bij. Maar ga vooral niet knoeien aan een uniek landschap, dat landelijk bekend staat om haar molens en lintbebouwing en een natuur en cultuurhistorische waarde heeft.
“Laat Stompwijk een parel blijven”
Voor ieder van ons is het van belang dat de Westeinderpolder blijft zoals die is. Deelt u mijn mening, stuur dan uw bezwaar aan de gemeente Leidschendam Voorburg met als onderwerp ‘Bezwaarschrift Westeinderpolder’. Vindt u het lastig of teveel werk, vul dan het bijgesloten formuliertje in en geef die deze week af op de Zustersdijk 8. Dan zorg ik ervoor dat uw reactie bij de gemeente komt.
Leo Wijnhoven….u weet wel, die van de Zustersdijk

U kunt middels onderstaand strookje uw reactie geven.

Laat Westeinderpolder groen blijven

Naam : ………………………

Adres : ………………………

Postcode : …….. Woonplaats: ………….

geeft te kennen bezwaar te maken tegen woningbouw in de Westeinderpolder te Stompwijk.

Datum : ………. Handtekening: ……………