Toernieuws

Zondagochtend reed ik samen met Marga naar de start. Normaal zie je nog meer fietsers rijden maar die ochtend zag het er mistig uit en was niets van dat waar te nemen. Even ging het gevoel door me heen dat we een uur te vroeg waren, maar gezien de festiviteiten de avond ervoor was dit onmogelijk. Ik bedoel, nog een uur vroeger opstaan als je pas om 3 uur naar bed gaat, leek me onwaarschijnlijk. Met een blik op m’n klokje werd bevestigd dat we op tijd waren of eigenlijk zelfs iets te laat. Een groep kwam ons tegemoet en we sloten aan. De rit ging naar Kinderdijk en stond met 105 km lengte op de toerkalender vermeld als de ‘Molentocht’. We waren in de A2 groep van Jaap terecht gekomen. De ander e groep werd geleid door Aad Switsar die dit dus alleen moest doen.
Er was een route uitgestippeld die kronkelend door het Zuid Hollandse Groene Hart liep. Jaap maakte van de gelegenheid gebruik om mij een aantal nieuwe/andere weggetjes te wijzen.
Dat is hem goed gelukt, alleen wist hij de Lekdijk niet te vinden, maar ik wel. Het verbaasde mij dat er zoveel mooie fietspaden zijn, waar je normaal langs rijdt of niet op gaat. Zoals bijvoorbeeld recreatiegebied ’t Hitland in Capelle. Na de koffie, genuttigd bij de ijsclubtent van Kinderdijk, vervolgden we het fietspad langs het Nieuwe Waterschap waar de molens bij gebouwd zijn. Op weg naar de pont bij Schoonhoven, kwamen we op een pad te rijden wat eruit zag als een weggetje uit de middeleeuwen, een verhard karrenspoor met gras in het midden. Het weggetje liep dwars door de polder met links en rechts boompjes. Ook voorbij Haastrecht (vanuit de terugweg gezien) reden we een pad op wat dit dorp met Gouda verbindt. De afstand werd er niet korter op, maar het was alles bij elkaar een prachtige rit en hij is daarmee de laatste lange rit van het seizoen. Met 115 km op de teller hing mijn fiets uit te blazen in de schuur. Ik zelf koos voor een bad en daarin keek ik terug op een heerlijke fietsdag.

Ook de A1 maakte leuke dingen mee!!
Op weg naar Krimpen a/d Lek was de weg geblokkeerd door een kudde koeien. Zij werden net door de boer naar een ander weiland gebracht. Terwijl de A1 stond te wachten kwam ook de A2 aangereden. Zij vroegen zich af of er niet een boerenzoon in het peloton aanwezig was die even kon helpen jagen, want de koeien hadden duidelijk niet veel zin. Boerenzonen waren er wel, maar zij vonden het niet nodig te helpen. Daarop zette Patrick zijn fiets tegen een boom en bracht met een stok en wat boe geroep weer wat vaart in de kudde. De boer, jaja, die liep er achteraan, was wel bang dat de beesten zo geschrokken waren dat ze die avond alleen yoghurt zouden geven.. De boer, een vent van midden 30, vond het wel lachen. Hij zei ook toen we wegreden dat ie het leuk vond dat ie ons even had kunnen tegenhouden. Met ruim 5 minuten vertraging konden we weer verder. Na 107 weer thuis en het was weer een kostelijke tocht.

Frans Oliehoek en Arno van Rijn

De C groepen
Zondag, rijdend naar de start, zagen we weer geen medefietsers. Maar nu kwam het door de mist. Gelukkig stonden er heel veel bij Theo v.d. Meer te wachten. Het mooie weer zat er aan te komen. Wij vertrokken in één groep van 11. Van de C2 waren er maar 2 en die durfden het wel aan bij ons. Ons doel was de hele Rotte Meren rond te rijden. Dit doen we maar een keer per jaar. Dan krijgen we even Rotterdam in het zicht en daarna naar de koffie in Oud Verlaat. We mochten er pas om half 11 zijn, dan gingen ze pas open. Ook al pasten we soms ons tempo aan, we waren er toch 15 minuten te vroeg. De “koffiemevrouw” was wel al aanwezig en bracht ons toch al gauw de koffie op het zonnige achterterras. Ook de terugweg verliep voorspoedig tot Giel ‘lek’ riep. Gelukkig was Kees ook weer eens aanwezig dus kon hij gelijk aan de slag. Het bleef bij één gaatje en na enig pompgedoe reden we de laatste 10 km naar huis. Daar stond de teller op 57 en de klok op bijna 12.30 uur.

Annie van Rijn

Aanstaande zondag 14 september gaan alle groepen naar Nieuwkoop. Voor de A en B staat 75 km op de kalender, voor de C 55 km.
Start om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.