Boederijen in Voorburg

VAAK VEREEUWIGD, VEEL VERDWENEN: BOERDERIJEN IN VOORBURG

Museum Swaensteyn te Voorburg presenteert de tentoonstelling Vaak vereeuwigd, veel verdwenen: boerderijen in Voorburg. De tentoonstelling vindt plaats van 13 september t/m 7 december 2003. Zaterdag 13 september (Open Monumentendag) is het museum vanaf 10.00 uur geopend en gratis toegankelijk.

JAAR VAN DE BOERDERIJ
Het jaar 2003 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de boerderij’. Hierin wordt aandacht gevraagd voor het behoud van gezichtsbepalende boerderijen en hun erven. Daartoe worden overal in Nederland activiteiten op en rondom boerderijen georganiseerd. Ook Open Monumentendag staat in het teken van de boerderij. Museum Swaensteyn grijpt deze gelegenheid aan om met een tentoonstelling aandacht te besteden aan de vaak vergeten agrarische geschiedenis van Voorburg. Ooit bevonden zich meer dan 40 boerderijen met bijbehorende landerijen binnen de gemeentegrenzen! Hiervan is tegenwoordig niet veel meer over.

TENTOONSTELLING
De tentoonstelling vestigt aan de hand van schilderijen, prenten, tekeningen, foto’s, objecten en gereedschap aandacht op verdwenen en enkele nog bestaande boerderijen in Voorburg. Dit dorp, met in het bijzonder de Broeksloot, is lange tijd bijzonder in trek geweest bij kunstenaars zoals Brouwer, Noltée en Heuff, waardoor veel boerenwoningen op het doek zijn vereeuwigd. Van boerderijen die al jaren zijn afgebroken, zijn soms toch meerdere afbeeldingen bewaard gebleven. De werken in de tentoonstelling zijn voor een groot deel afkomstig van particulieren uit Voorburg en omstreken, vaak nazaten van de boerenfamilies die hier ooit woonden.

OPKAMER
In de meeste boerderijen was vroeger een zogenaamde opkamer aanwezig, een hoger gelegen ruimte met de mooiste huisraad en de beste meubels. Deze kamer, die ook wel pronkkamer werd genoemd, mocht daarom vaak alleen bij speciale gelegenheden worden gebruikt. Op de eerste verdieping van het museum is een opkamer van een welvarende boerderij gereconstrueerd, met behulp van materialen uit boerderijen die eens in Voorburg stonden: Westerloo en Klein Buitenrust. Hierdoor is de Mariannekamer, normaal gesproken in het museum te bezichtigen, tijdelijk ontmanteld.

BOEK HISTORISCHE VERENIGING
De tentoonstelling is tot stand gekomen met behulp van de Historische Vereniging Voorburg (HVV). Gelijktijdig met de tentoonstelling presenteert zij het boek Boerderijen in Voorburg. Deze uitgave wordt mede ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de vereniging uitgebracht. Tijdens de tentoonstelling is het boek in Museum Swaensteyn te koop.

LEIDSCHENDAM
Ook in Leidschendam wordt aandacht besteed aan de boerderij. In Museum ’t Lavende Hert (i.o.) staat het boerenleven en –bedrijf uit dit dorp centraal. Veel oude boerengereedschappen, bijvoorbeeld voor de bereiding van kaas, zijn hier te zien. In Leidschendam is ook een opkamer gemaakt, die in tegenstelling tot de pronkerige opkamer in Museum Swaensteyn, hoort bij het huis van een arme boerenfamilie.

Openingstijden Museum Swaensteyn:
Woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Open monumentendag (13 september) van 10.00 tot 17.00 uur.
Nadere informatie kunt u krijgen bij:
Alexandra Oostdijk, Conservator Museum Swaensteyn
Telefoon: 070 3861673, Internet: www.swaensteyn.nl
E mail: swaensteyn@zonnet.nl

Nadere informatie over de tentoonstelling in Leidschendam:
Museum ‘t Lavende Hert, Damlaan 60, 2265 AP Leidschendam
Telefoon: 070 3876528