Reserves St ’92 verrassen TAVV

STOMPWIJK Stompwijk ‘92 is voortvarend van start gegaan in de amstelcup door zaterdag vierdeklasser TAVV met 4 3 te kloppen. Met name voor rust vonden de Stompwijkers elkaar erg goed in het uitermate sportieve duel. De zege was enigszins opmerkelijk, omdat er vooral tweede elftalspelers binnen de lijnen stonden. De nieuwe trainer Ron de Roode verkeert dus in een luxe positie.
(door Hans Beukema)

Ron de Roode liet eind juni al weten dat hij grootse plannen met Stompwijk ’92 heeft. Hij wil het elftal een vaste waarde laten worden in de vierde klasse. Dit jaar moet de ploeg zich gewoon zien te handhaven, het liefst zonder het spelen van degradatievoetbal. De start van het seizoen is daarvoor volgens hem bepalend. Daarom begon de nieuwe trainer al op 29 juli met de eerste trainingen die vooral op combinatievoetbal gericht waren. De 34 selectiespelers moesten de eerste twee weken maar liefst vier keer aan de bak. Reputaties tellen niet, iedereen moet knokken voor zijn plek. Ook spelers die afgelopen jaar bij de reserves voetbalden, zouden kansen krijgen. Dat bleek op 19 augustus wel tegen TAVV uit Ter Aar, toen er maar liefst zeven tweede elftalspelers van vorig seizoen in de basis stonden. Zij namen de plaats in van voetballers die nog op vakantie waren. Dat reserves waren zich er zeer bewust van dat ze zich nu in de kijker konden spelen. Stompwijk ’92 ging direct goed van start en kwam in de 5e minuut zelfs op 1 0 dankzij Timo van Marwijk. Hij verschalkte de keeper met een fraaie lob. De rappe aanvaller stelde zich daarmee meteen kandidaat voor een basisplaats in de spits. Ook na deze treffer was Van Marwijk erg nadrukkelijk aanwezig in het veld. Hij ging voor elke bal en bezorgde zijn directe tegenstander een lastige avond.
Hans van Benten was een andere opvallende tweede elftalspeler. De middenvelder strooide tegen TAVV met passes zoals Ronald Koeman in zijn beste jaren. In de 16e minuut demonstreerde de routinier zijn traptechniek weer eens. Hij onderschepte de bal op het middenveld en leverde direct een splijtende pass af op Timo van Marwijk. De aanvaller snelde vanaf randje buitenspel helemaal alleen op het doel af en schoof de bal beheerst achter de keeper. De Stompwijkers gingen erg koelbloedig met de kansen om, maar ook het veldspel was prima verzorgd. De spelers schoven elkaar makkelijk en in een hoog tempo de bal toe. TAVV werd voor rust bij tijde en wijle helemaal weggetikt. De hand van Ron de Roode was duidelijk zichtbaar in het combinatievoetbal van de ploeg. Toch kwam de tegenstander in de 29e minuut door Leendert de Bleeker op 2 1 na een inschattingsfout achterin. De fysiek sterke spits zette het centrale verdedigingsduo makkelijk weg en liet Danny Mooyman volstrekt kansloos. De ploeg kon echter niet lang van deze treffer genieten. Martijn Ramekers bracht de marge zes minuten later weer op twee doelpunten verschil. Hij ramde de bal van dichtbij snoeihard in de bovenhoek.
TAVV probeerde ook wel mee te voetballen, maar het elftal was met hoge ballen op de twee spitsen nog het meest gevaarlijk. Voor rust was Leendert de Bleeker met deze strijdwijze al eens succesvol. Direct na de pauze scoorde collegaspits David van der Palm met het hoofd uit een voorzet vanaf rechts. Toch maakte deze treffer geen nieuwe krachten bij de tegenstander los. Stompwijk ’92 bleef de betere ploeg en kwam zelden in gevaar ondanks vermoeidheid bij diverse spelers. Daardoor was het combinatievoetbal niet meer zo sprankelend als voor rust. Van der Palm was alleen in de 70e minuut dichtbij de 3 3, maar hij schoot vanaf de rand van het strafschopgebied hoog over. Voor de rest bleef de thuisploeg goed overeind. De 4 2 van Martijn Droog in de 77e minuut zou voldoende moeten zijn voor de zege. Deze treffer kwam voor een groot deel op naam van uitblinker Timo van Marwijk. Hij stuurde twee verdedigers het bos in en leverde een prima voorzet af op Martijn Droog. De fysiek sterke spits aarzelde geen moment en liet de doelman met een droge schuiver volstrekt kansloos. Toch konden de Stompwijkers het duel niet helemaal rustig uitspelen, omdat Edwin Marters TAVV in de 88e minuut nog op 4 3 zette. Er volgden nog enkele bange minuten, maar de ploeg uit Ter Aar kwam niet verder dan een klein kansje. Trainer Ron de Roode toonde zich na afloop erg tevreden met de zege en het vertoonde spel voor rust. Hij legde in de voorbereiding vooral het accent op het snel rondgaan van de bal. De oud profvoetballer was minder te spreken over de tweede helft, waarin het elftal ver wegzakte. De spelers leden te veel dom balverlies, nadat ze eerst zelf de bal hadden veroverd. Het elftal is nog erg wisselvallig, iets waar oud trainer Willem Luiten prima over mee kan praten. Ron de Roode stelt zich dan ook als doel om Stompwijk ’92 wat constanter te laten spelen. Over het geheel gezien liet de ploeg een goede indruk achter tegen TAVV. Op 23 augustus speelt het elftal een oefenwedstrijd tegen SJZ. De spelers die op vakantie waren, zullen dan in de basis starten. Het basiselftal staat dus nog niet vast. Ron de Roode verkeert in een luxe positie.