Onkruid op straat

Aanpak onkruid op straat in Leidschendam/Voorburg

Het is buitengewoon groeizaam weer. Met de huidige zomerse temperaturen schiet het onkruid de grond uit. Bij het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente Leidschendam/Voorburg komen de laatste tijd dan ook veel opmerkingen en vragen binnen over hoog opgeschoten onkruid, dat zowel in plantsoenen als op bestrating is te vinden. “Doet de gemeente daar wel iets aan, want nu is daar niet veel van te merken” is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Het antwoord hierop is een logische: natuurlijk doet de gemeente ook aan onkruidbestrijding. Wijkbeheer besteedt komende weken zelfs extra aandacht aan het onkruid op de bestrating. De plekken waar het onkruid welig tiert worden hard aangepakt. Met de inzet van extra wagens maken de medewerkers van Wijkbeheer korte metten met deze overdaad aan ongewenste begroeiing. En het is voor inwoners natuurlijk niet verboden om daarbij een klein handje toe te steken. Alle beetjes helpen immers.

Twee werkmethoden
Het reguliere groenonderhoud wordt gedaan door de wijkteams. Momenteel bestaan er voor de onkruidbestrijding binnen de gemeente echter nog steeds twee verschillende werkmethoden die stammen uit de periode van vóór de fusie. Dat verklaart dan ook de verschillen in straatbeeld tussen Leidschendam en Stompwijk enerzijds en Voorburg anderzijds. In Leidschendam vindt het groenonderhoud al sinds jaren op milieuvriendelijke wijze plaats. Hier gebruikt de gemeente voor de bestrijding van onkruid geen chemische middelen. Het onkruid in de plantsoenen wordt handmatig verwijderd met schoffel en hark; op de bestrating wordt het onkruid mechanisch bestreden. Volgens een vaste route wordt het onkruid met machines verwijderd; als het weer een beetje ´meezit´ kan het gebeuren dat op sommige plaatsen het onkruid weer snel de kop opsteekt. Als de machines bijvoorbeeld in Leidschendam Noord bezig zijn, is het straatbeeld in Zuid soms al weer zover teruggelopen dat het niet te zien is dat de machines daar onlangs nog zijn geweest.

Minder gif
In de Voorburgse plantsoenen vindt de onkruidbestrijding voor een deel plaats met schoffel en hark en voor een deel met chemische middelen. De chemische bestrijding wordt hier de laatste jaren echter steeds minder toegepast. Op de bestrating in Voorburg maakt de gemeente gebruik van een borstelmachine en in enige mate van chemische bestrijdingsmiddelen. Maar ook op de bestrating wordt de gifspuit de laatste jaren steeds minder gehanteerd. Ook in Voorburg wordt het onkruid volgens een routeschema aangepakt.
Momenteel is een voorstel in voorbereiding om te komen tot één werkwijze voor de hele gemeente; de twee verschillende werkwijzen worden dan als het ware gelijkgetrokken. Bij dit voorstel vindt een afweging plaats tussen de voor en nadelen van de huidige methoden en wordt ook gekeken naar de mogelijkheden die de nieuwste technieken te bieden hebben. Naar verwachting neemt de gemeente hier dit najaar een beslissing over.