Vrijdag 15 Augustus

Deze dag is al van ouds de feestdag van “Maria ten hemelen opgenomen. De oudere generatie weet nog wel dat dit een dag was die als zondag werd gevierd binnen de Katholieke geloofsgemeenschap. Wij willen toch bij dit feest langer stil staan dan alleen maar heel even met verhalen over vroeger. Op vrijdag 15 augustus zullen we een gezongen Viering hebben in de kapel van Emmaus om 9 uur en die viering is tevens de opening van het K.B.O.jaar van Zoeterwoude. Maria zullen we naar voren brengen als de Vrouw van dienstbaarheid aan de medemensen en dat de leden van de KBO met het bestuur in haar Geest ten dienste zijn aan elkaar.
Op Vrijdag 15 Augustus zullen we in de H. Laurentius te Stompwijk ’s avonds om 19.00 uur de ten hemelopneming van Maria vieren. Ik hoop dat menigeen zich vrij kan maken voor die samenkomst. In het weekend zullen we weer op een andere wijze stil staan bij dit Mariafeest in de Vieringen te Zoeterwoude en Stompwijk,graag ook dan van harte welkom.
In de tijden van de Germanen was het vooral: “Voor elke kwaal is een kruid gewassen”. In de tijden na de missionering hier in onze streken door Willibrord en Bonifatius en Adelbert en Switbert kwam de uitdruk king: “Voor elke kwaal is een Heilige gewassen”. We hebben er nog een paar bijzondere Heiligen van over, zoals Blasius voor de kelkwalen en Antonius voor de verloren zaken. Er ontstonden later vele bedevaartsplaat sen en dan vooral tot Maria. Ik geef U er enkele vanuit onze eigen omtrek. In Delft is bekend “Maria van Jesse”, het verhaal gaat dat een blinde vrouw in Den Haag in een droom de opdracht kreeg om naar Delft te gaan lo pen en bij Maria in de oude kerk te bidden om genezing. We zijn dan in 1371, toen ze daar biddend voor Maria kwam werd ze ziende. Daar is nu nog de bedevaart tot Maria van Jesse. Waddinx veen is een Mariabedevaartsplaats, omdat daar het beeld aanwezig is wat voor de reformatie in de grote kerk van Gouda stond en vele bedevaartsgangers trok.
Bekend was in de middeleeuwen “O.L.Vr. van Wilsveen”. Achter de drie molens ligt nu in Wilsveen een begraafplaats, daar was voorheen een Mariakapel. Het Mariabeeldje was met wier en kroos daar komen aandrijven, uit heel de omtrek kwamen er zeer velen bij dat Mariabeeld bidden,zij kwamen ter bedevaart. Na de reformatie bleef het volk naar die kapelruïne ter bedevaart komen uit Wilsveen, Zoeterwoude, Stompwijk, Leidschendam en de Weipoort. Deze devotie werd ge steund door Maarten van der Velden, de enige rondtrekkende priester die op 6 april 1639 aan zijn verwondingen, vanuit reformatorische kringen aangebracht, is over leden. Toen de kapel aldaar was afgebroken, bleef de gehele omgeving op de Ma riafeesten daar toch samen komen en liepen zij op blote voeten of kruipend op hun knieën over het kringpad wat eens rond de kerk lag. Het beeld van Maria van Wilsveen staat nu in de kerk van Nootdorp en een kopie hangt bij onze bisschop in de hal.
Nog een verhaal en wel over Maria ter Weghe. Zij heeft haar bedevaarts plaats in Haastrecht. Haar titel van “ter Weghe” komt hiervandaan: je ziet het Mariabeeld als een vrouw in verwachting en ze is op weg naar haar nicht Elisabeth. Dit Maria beeld was voorheen zelden in de kerk aanwezig, ze was op weg. Waar een kind geboren ging worden, werd Maria gehaald. Ze was veelal “op weg”. In mijn eerste plaats als kapelaan te Reeuwijk heb ik ook dit Mariabeeld moeten halen voor een vrouw die een zware bevalling stond te wachten. Maria was gelukkig op dat mo ment thuis en ik heb haar in mijn binnenzak meegenomen naar de plek van beval ling, alles verliep daar voorspoedig. Het echte oude Mariabeeldje te Haastrecht is nu echt op WEG, het is n.l. een aantal jaren geleden gestolen. Nu is er een kopie en ook dat brengt zegen. Het zit dus niet in het beeld, maar in Maria zelf.
Dit zijn zomaar “Mariagedachten “ die bij mij opkomen als ik even stil sta bij “Maria ten hemelen opgenomen”. Tot in die uren rond 15 Augustus.

B.v.d.Plas, pastoor