Prognose Kortebaandraverij 21 juli 2003

Voorbeschouwing 2003
Tot nu toe zijn er tien kortebanen geweest. Negen deelnemers hebben eerder een kortebaan gewonnen. Opmerkelijk is dat er geen debutanten zijn dit jaar. Dat maakt het deelnemersveld extra interessant. Een handvol paarden is kansrijk. De vertrouwde namen zullen naar onze mening toch weer de boventoon voeren. In elk geval belooft het een spannende middag te worden.
En u kent ons devies:

GOED BEGONNEN, HALF GEWONNEN

1. Pearl Beemd, Cees Imming, 300m
Dit paard verschijnt regelmatig op de kortebaan. Een snelle kortebaanster die gemakkelijk een fout maakt. Werd in Wognum tweede nadat zij in de vierde omloop was bijgeloot. Verloor in Warmond in de tweede omloop van Motta (nr. 11). Donderdag j.l. kwam zij in Zandvoort wel door de eerste omloop, maar in de tweede omloop werd zij tegen Princess Hazelaar (nr. 17) door fouten uitgeschakeld. Was niet geplaatst in Den Ilp en Venhuizen. Heeft zwaar geloot.

2. Mister Diamond, Krista Timmer, 305m
De winnaar van vorig jaar (met Debby van Gent) is er ook weer bij. Won op 7 juni de kortebaan van Amsterdam Noord. Hij werd vierde in Den Ilp. Daarna werd hij vijfde in Venhuizen en Warmond. Dit paard heeft bewezen op gras goed uit de voeten te kunnen. Eén van de kanspaarden.

3. Mr. Postman, Paulien Smit, 305m
De snelste postbode van Nederland. Won dit jaar de kortebaan van Hoogkarspel en was tweede in Den Ilp en Warmond. Hij was niet geplaatst in Amsterdam Noord en Assendelft. Naarmate de koers vordert, wordt hij steeds beter. Een kanspaard.

4. Kim Westerzij, Lindsey Pegram, 300m
Heeft op de langebaan een record van 1.18.4 en een winsom van € 6.000. Was onlangs op de grasbaan van Leek vierde. Was dit jaar ongeplaatst op de kortebaan van Bennebroek, Wognum, Venhuizen en Hoogkarspel. Heeft zwaar geloot.

5. Ibsen, Aad Pools, 300m
Heeft op de langebaan een record van 1.15.4 en een winsom va € 41.000. Dit jaar heeft hij zijn kortebaandebuut gemaakt. Was niet geplaatst in Venhuizen, Wognum, Sassenheim en Zandvoort. In Zandvoort sprong hij in de eerste omloop twee keer. In Bennebroek was hij vijfde. Moet nog wel verbeteren om te kunnen winnen.

6. My Lady A, Robin Bakker, 305m
Een trouwe kortebaanster. Werd maar liefst elf keer tweede zonder ooit te winnen. Vorig jaar werd ze in Stompwijk ook tweede, toen zij werd bijgeloot. Dit jaar startte zij zonder succes in Den Ilp, Assendelft, Sassenheim, Hoogkarspel en Zandvoort. Haar beste seizoenprestatie is een vierde plek in Wognum. Lijkt haar beste jaren achter de rug te hebben.

7. Manhatten South, Ruud Pools, 300m
Dit is een goede kortebaner. Won vorig jaar in Schagen en won dit jaar zeer sterk bij zijn seizoendebuut in Wognum. In Bennebroek was hij niet geplaatst. Met de steun van deze ervaren kortebaanpikeur kunnen we ook vandaag weer veel van dit paard verwachten. Eén van de favorieten.

8. Nandoe Enzelens, Rob de Vlieger, 305m
Zijn pikeur was gisterenavond nog actief in Italië met Pacific Valley en nu al weer in Stompwijk. Nandoe werd vorig jaar in Stompwijk derde en won in Sassenheim en Santpoort. Dit jaar was hij derde in Sassenheim en tweede in Bennebroek. Dit is ongetwijfeld één van de betere kortebaners. Hij heeft het niet getroffen met de loting. Moet bovendien nog 5 meter geven. Voor iemand die wat anders wil.

9. Icaros van Venlo, Willem Steur, 300m
Dit is een oud gediende op de kortebaan. Zijn laatste overwinning dateert alweer van 1999. Ook dit jaar startte hij drie keer op de kortebaan, zonder succesvol te zijn. Kan op gras wel uit de voeten, maar de jaren gaan tellen.

10. Yameno, Jacques Sijm, 300m
Dit is een Duitse draver die sinds één maand bij Jacques Sijm in training staat. Hij heeft een record van 1.16.5 en een winsom van ongeveer € 20.000. Dit jaar won hij op de langebaan € 4.300. Debuteerde op de kortebaan van Zandvoort en toonde aanleg. Werd in de tweede omloop geklopt door de latere winnaar. Wij verwachten niet dat hij nu al in staat zal zijn zich bij de eerste vier te plaatsen.

11. Motta, Frans van der Blonk, 300m
Was vijfde in Wognum en niet geplaatst in Assendelft en Venhuizen. Verloor in Warmond in de vierde omloop van Mr. Postman (nr. 3). Werd daarna bijgeloot, maar kon niet meer winnen. Het toeval wil dat hij in Warmond in de eerste omloop dezelfde tegenstander had als vandaag. Hij won toen na een kamprit.

12. Laros Welderman, Bert Post, 300m
Was ook vorig jaar actief op de kortebaan. Verder dan een vierde plaats kwam hij niet. Dit jaar startte hij in Hoogkarspel waar hij vijfde werd. Was niet geplaatst in Wognum en Warmond waar hij verloor van zijn tegenstander van vandaag.

13. Ido Baldwin, Paula Bakker, 305m
De verrassende winnaar van 1999 en 2001 is er ook dit jaar weer bij. Hij is een echte grasspecialist. Dit jaar was hij vierde in Bennebroek en vijfde in Sassenheim. In Warmond verloor hij in de eerste omloop van mr. Postman (nr. 3). Was niet geplaatst in Hoogkarspel en Amsterdam Noord, Ondanks dat hij dit jaar nog niet wist te winnen, behoort hij opnieuw tot de kanshebbers.

14. Paola Hazelaar, Jacques Geluk, 300m
Debuteerde dit jaar op de kortebaan, maar kon zich nog niet plaatsen bij de eerste vier. Zij was niet geplaatst in Amsterdam Noord en Bennebroek In Warmond sprong zij twee keer in de eerste omloop. Afgelopen donderdag in Zandvoort verloor zij in de eerste omloop van Yameno (nr. 10). Heeft zwaar geloot.

15. Kaiser Walter, Lindsey Pegram, 300m
Getuige zijn record van 1.13.8 is dit een snel paard. Heeft op de langebaan een winsom van ruim € 41.000. Debuteerde dit jaar op de kortebaan en werd drie keer derde. Werd ook nog twee keer vijfde. Was niet geplaatst in Sassenheim. Moet wel enkele omlopen verder kunnen komen. Winnen lijkt nog moeilijk.

16. Nebraska Boy, Rob Strik, 300m
Heeft op de langebaan een record van 1.17.5 en een winsom van € 4.500. Startte dit jaar op de kortebaan van Bennebroek en Sassenheim en was beide keren niet geplaatst. Moet nog wel verbeteren om te kunnen winnen.

17. Princess Hazelaar, Ruud Pools, 300m
Debuteerde op de kortebaan van Wognum en wist zich daar niet te plaatsen. Ook in Den Ilp, Bennebroek, Venhuizen en Warmond kon zij zich niet plaatsen. Zij verloor daar in de tweede omloop van Mister Diamond (nr. 2). Afgelopen donderdag verloor zij in de derde omloop van haar tegenstandster van vandaag. Zij verbetert wel, maar heeft zwaar geloot.

18. Olga Laukko, Jacques Geluk, 300m
Dit is één van de snelste kortebaansters van het veld. Won vorig jaar in Venhuizen en Hillegom en was ook diverse malen geplaatst. Was afgelopen donderdag in Zandvoort derde, nadat zij Princess Hazelaar had geklopt in de derde omloop. Was tweede in Assendelft, vijfde in Den Ilp en vierde in Sassenheim. In Amsterdam Noord was zij niet geplaatst. Zeker een paard met kansen.

19. Richard Victory, Jolanda van Strien, 295m
Heeft een recod van 1.16.4 en een winsom van bijna € 6.000. Deze vierjarige heeft een gunstige startafstand. Hij was niet geplaatst in Bennebroek. Hij startte in Amsterdam Noord en werd daar vierde na zware strijd tegen Lino Hawai die dit jaar al drie kortebanen won. Hij gaf daar dus een visitekaartje af van zijn mogelijkheden. Een paard om in de gaten te houden.

20. Narrow Escape, Krista Timmer, 300m
Heeft op de langebaan een record van 1.17.5 en een winsom van ruim € 11.000. Hij startte dit jaar op de kortebaan van Bennebroek, Sassenheim en Wognum (twee keer springen). Hij wist zich tot nu toe niet te plaatsen. Heeft zwaar geloot.

21. Florida Way, John de Leeuw, 305m
Vorig jaar was hij succesvol op de kortebaan. Hij won maar liefst vier kortebanen en was ook nog diverse malen geplaatst. Dit jaar was hij vijfde in Bennebroek. Hij was niet geplaatst in Assendelft. Moet nog sterk verbeteren, wil hij zijn vorm van vorig jaar benaderen. Op de langebaan is zijn vorm er nog steeds.

22. Dactsy Fox, Frans Dijkhof, 300m
Zij startte dit jaar maar liefst acht keer op de kortebaan zonder zich één keer te plaatsen. Als zij buiten de fouten blijft, kan ze wel hard lopen. Ze moet het kortebaanvak duidelijk nog leren, want zij springt vaak bij de start.

23. Roenek Butcher, Rob de Vlieger, 295m
Debuteerde op de kortebaan van Warmond. Hij verloor daar in de eerste omloop van zijn tegenstander van vandaag. Hij heeft daardoor nauwelijks iets kunnen leren. Wordt vandaag opnieuw geprobeerd, maar hij treft het niet met zijn tegenstander.

24. Le Bon Kievitshof, Aad Pools, 300m
Dit is één van meer ervaren kortebaners van het veld. Dit jaar won hij de kortebaan van Venhuizen, maar was ook niet geplaatst in Zandvoort, Warmond, Sassenheim, Wognum en Bennebroek. Lijkt in de nadagen van zijn carrière. Kan wel een omloop verder komen, maar winnen zou een verrassing zijn.

Op basis van het voorafgaande kiezen wij voor:
Favorieten: Manhattan South, Mr. Postman, Mister Diamond,
Outsiders: Olga Laukko, Ido Baldwin, Richard Victory

Stand om het rijderskampioenschap*:

1. Aad Pools 20 punten
2. Robin Bakker 16 punten
3. Jolanda van Strien 10 punten
4/5/6. Lindsey Pegram 6 punten
Paulien Smit 6 punten
Jacques Geluk 6 punten

Stand kortebaner van het jaar*:

1. Lino Hawai 15 punten
2. Mr. Postman 10 punten
3. Millions Ahead 9 punten
4. Super Can Read 7 punten
5/6. Kaiser Waltter 6 punten
Olga laukko 6 punten

* Met dank aan Ad van Zanten

Sjaak en Frans Jansen