EEN BIJZONDERE AVOND

Diezelfde donderdag de 26ste juni was er in het Dorpshuis een informatieavond over leefbaarheid en veiligheid in Stompwijk. De avond was een initiatief van de gemeente en het doel ervan was de inwoners hun mening te vragen over veiligheid en leefbaarheid. Bruikbare ideeën worden opgenomen in een nota over veiligheidsbeleid.

Het aantal aanwezigen was gering, om precies te zijn tien m/v, en die waren allemaal om zo te zeggen ‘in functie’. U liet het massaal afweten. Zoniet de wijkwethouder tevens voorzitter van de dorpsraad Eppe Beimers, (de meneer die vorig jaar de prijzen uitreikte bij de paardendagen). Verder waren er een raadslid, de wijkagent, de wijkaccountmanager, een ambtenaar, twee dorpsraadleden en lest best, Marjoke den Hollander van het Dorpshuis. Ikzelf was de enige loslopende Stompwijkse. Enfin, Marjoke kon ik weet niet hoeveel overbodige koffiekopjes terug in de kast zetten en wij schaarden ons met zijn allen aan één tafel.

Hete hangijzers
Gelet het geringe aantal aanwezigen zou je tot de conclusie kunnen komen dat leefbaarheid en veiligheid geen hete hangijzers zijn in Stompwijk.Toch, afgaande op wat er besproken werd, valt er nog wel het één en ander te verbeteren. Laat ik het puntsgewijs samenvatten.

* Jongeren. Daar wordt een andere hangplek voor gezocht. Wethouder Beimers heeft al met hen gesproken. Iemand zei dat onze hangjongeren de vervelendste nog niet zijn. Hoera!
* Inbraken. Op het ogenblik is het rustig maar dat is geen garantie. Wijkagent Sjoerd Duit legt uit dat inbrekers graag vóór in de avond hun slag slaan. De selectieprocedure van het gilde is eenvoudig: ze kijken gewoon in welke huizen er geen licht brandt en daar slaan ze hun slag. Verlichting is dus belangrijk, sociale controle is dat ook. De wethouder: ‘1800 paar ogen zien meer dan die ene politieman’. En áls je dan wat ziet: Bellen! Om het ons gemakkelijk te maken, stelt de wethouder voor het telefoonnummer van het bureau Leidschendam Voorburg standaard op de voorpagina van De Dorpsketting te vermelden, 070 4247511. Verdachte omstandigheden kunt u daar melden. (Voor noodgevallen altijd 112 ‘daar red je levens mee’.)
* Inbraakwerende maatregelen. Zij helpen. Zorg voor goede verlichting en zet uw huis niet rondom in de struiken van twee meter hoog. De gemeente is bereid in Stompwijk een openbare bijeenkomst te organiseren met experts op het gebied van beveiliging. Samen met de politie. Zo’n bijeenkomst wordt alleen georganiseerd als er een redelijk aantal mensen komt. Laten we zeggen minstens een m/v tje of 40. Als u belangstelling heeft, wilt u mij dat dan doorgeven? Ik ben te bereiken via 5801857 of via theakeesambagtsheer@wanadoo.nl.
* Meldpunt openbare ruimte. Op telefoonnummer 070 3009000 kunt u alles melden wat de veiligheid op straat in gevaar kan brengen, van een scheve stoeptegel tot een loshangende boomtak.
* Het verkeer. ‘Vrijwel geheel Stompwijk rijdt te hard op de Meerlaan.’ Je mag er maar 30. Zou je de boel asfalteren dan wordt er nóg harder gereden. Zou je verkeersremmende maatregelen nemen dan zit het er dik in dat Connexxion Stompwijk voortaan links laat liggen.
* De Dr. van Noortstraat. Juist omdat het er zo onoverzichtelijk is, gebeuren er nauwelijks ongelukken, zegt onze wijkagent. Volgens hem houden de her en der geparkeerde auto’s weggebruikers alert, passanten kunnen geen snelheid maken en het wegdek is daarbij behulpzaam. (Ik ben altijd zeer gecharmeerd van dit soort praktische redenaties.) Bij de school zouden parkeerverboden kunnen komen. Liefhebbende ouders laten hun kinderen niet op de Dr. van Noortstraat uit de auto stappen maar op het kerkplein.
N206. De kruispunten bij de Meerlaan en bij de Dr. van Noortstraat veroorzaken nogal eens een ongenoeglijk treffen. Vooruitlopend op de komst van rotonde(s?) wil de wethouder met de Dorpsraad de mogelijkheid bespreken het 60 kilometer traject op de N206 te verlengen.
* Het fietspad langs het Oosteinde zou geasfalteerd moeten worden.

Dat was het wel zo’n beetje. Ik wil u graag zeggen dat u op mijn verslag niet blind moet varen, zo u dat al van plan was natuurlijk. Ik ben nog niet zo’n kei in het Stompwijkse. Verder is het verslag op geen stukken na zo kleurrijk als de eigenlijke conversatie. Je kunt er ook niet uit opmaken dat wethouder Beimers zo’n aangename gespreksleider is. Laat ik het zo zeggen: Menig vergadering zou er aan winnen met hem als voorzitter. Kortom, het was alles bij elkaar genomen bijzonder onderhoudend en informatief. Voor mij een inburgeringscursus van jewelste.

Rest mij nog u te vertellen dat er op 3 juli een informatieavond is voor de jongeren over de hangplek.

Thea Ambagtsheer