Muizenissen

Wat mij betreft kan de zomer al niet meer stuk. Ik geloof dat we al een keer of dertig buiten hebben gegeten! Natuurlijk heeft dat ook te maken met ons nieuwe huis waardoor we eindelijk weer echt kunnen genieten van onze tuin. De partytent die wij ooit in gebruik moesten nemen zou daarom eigenlijk in de verkoop kunnen, ware het niet dat deze ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om een groot deel van de tuin in de schaduw te zetten of om kleine buitjes regen te weren. Zoals onlangs, toen we het plan hadden gesmeed om te gaan barbecuen. En natuurlijk begon het te regenen die avond….Mijn vrouw kwam met de oplossing: Dan zet je toch de partytent op! De kinderen, alledrie languit op de bank voor de teevee, vielen haar direct bij. Ik had er eigenlijk helemaal geen zin in maar ik wist tegelijkertijd dat ze gelijk hadden. Uit rancune antwoordde ik mijn vrouw dat zij dan maar ‘even’ de nieuwe barbecue van 3 euro 95 in elkaar moest gaan zetten, wetende dat de prijs minder complex was dan het in elkaar zetten….Zodoende stond ik even later te worstelen met de stokken en mijn vrouw met de schroefjes en moertjes van de barbecue. De kinderen gaven ons vanaf de bank aanwijzingen….
Toch hadden wij elk na een stief kwartiertje de klussen geklaard, was het inmiddels opgehouden met regenen (!) en kon ik de barbecue aansteken. Tussendoor maakte ik de sausjes en vroeg ik aan de kinderen of zij misschien zo vriendelijk wilden zijn om even de hond uit te laten. Helaas, de heren hadden geen zin en gingen weer verder met hun ‘drukke’ werkzaamheden op de bank, niet wetende dat hun vader hier direct een aantekening van maakte om het ze later voor de voeten te gooien wanneer ze zouden aangeven dat ze een huisdier willen hebben….In de loop der jaren maken de kinderen je steeds slimmer!
Het barbecuevlees bestond uit worsten, worsten en hamburgers, en vier shaslickjes voor paps en mams. Niet echt een tien voor variatie maar voor mij was deze keer een experiment. In het verleden hebben we natuurlijk ook wel eens gebarbecued maar dat was niet écht een succes: de mannen lustten niks en begonnen na twee worstjes al vreselijk verveel gedrag te vertonen, waardoor wij niet meer rustig zaten en het samen eens werden dat we voorlopig niet meer zouden barbecuen. Maar we gaven ze nu de twijfel van het voordeel…euh…het voordeel van de twijfel!
Ze vonden het héérlijk (én spannend natuurlijk want papa was lekker met vuur aan het spelen om de barbecue draaiende te houden..)! Terwijl ze de eerste worst op het bord hadden liggen riepen ze al om méér, en konden wij weer een preek afsteken dat barbecuen niet snel hoeft te gaan maar dat je er juist lang van moest genieten….
Uiteindelijk moest ik nog vlees uit de vriezer trekken om de hongerige keeltjes te voeden en konden mijn vrouw en ik de conclusie trekken dat dit ritueel op korte termijn een vervolg verdiende.

Arjen Veldhuizen