TOERNIEUWS

De C groepen
De moederdagrit gaat bij ons altijd naar Klein Giethoorn bij Hazerswoude. De C1 was met z’n tienen, met als ‘gastrijder’ de 14jarige zoon van Marion. Met nog best wel een fris windje reden we de route richting Leiderdorp, Mattenkade, Ruigekade en via Koudekerk over het Oostvaartpad. We roken al bijna de koffie, toen ik toch nog besloot er een laatste rondje aan vast te knopen. Anders waren we er al zo vroeg! We konden met een lekker zonnetje buiten zitten en genoten dan ook volop van de koffie + punt. Al gauw kwam ook de C2 er bij zitten met z’n 8en. Het werd weer tijd om te vertrekken maar Martha zat met een probleem. Ze heeft nog maar pas een nieuwe fiets en dus ook een nieuw slot met cijfercode. Wat ze ook probeerde, ze kregen hem niet open. Zelfs Willem erbij gehaald, die heeft wel wat ervaring op fietsgebied, maar dat hielp ook niet. Zodat er tot slot maar een tangetje aan te pas moest komen. Toen konden we weer op huis aan en lekker op tijd, 11.30 uur met ruim 40 km zat deze tocht er weer op.

Annie van Rijn

Prachtig weer en goed gemutst, stonden Riet, Jet, Cock, Lia, Ger, Gerard, Theo en Willem van de C2 groep klaar voor de toertocht naar Klein Giethoorn.Met het windje in de rug reden we langs de Vliet naar Leiden, Gerard en ik aan de staart waar wij een goed overzicht konden houden over de groep.Via de wijk Roomburg naar de Stierenbrug, waar we onderdoor draaiden en zo door het prachtige Oud Leiderdorp kwamen te fietsen.Na de ophaalbrug sloegen we rechtsaf en vervolgden onze weg naar Koudekerk a/d Rijn, via het Jaagpad langs de Oude Rijn.Het Jaagpad is nog een overblijfsel van de oudheid, toen de boten nog geen motoren hadden maar met een touw gesleept moesten worden door sterke mannen. Nu doet het alleen nog dienst voor de wandelaar en de fietser. Voor wie hier nog nooit geweest is, een aanrader.Na Koudekerk a/d Rijn gingen we in zuidelijke richting de polder weer in.Hier kwamen we af en toe wat weg versmallingen tegen, met verbazing heb ik gekeken naar Ger, die soms wat mopperend, als een acrobaat om al die obstakels heen stuurde. Ze wordt met de week beter, ga zo door Ger. Ook wij maakten nog een extra ommetje, zo zagen we Klein Giethoorn ook eens van de andere kant!
De C1 was ons net weer even voor, en zat al gezellig aan de tafels wachtend op de koffie met toebehoren. Zo’n koffiestop is altijd heel gezellig, om even bij te praten over ditjes en datjes.Op de terugweg werd ik door Lia helemaal bijgepraat over de streek waar we door fietsten, bleek dat zij daar geboren en getogen was. Via de hemel de hel en de weipoort (kan ook in een andere volgorde zijn geweest) kwamen we weer veilig in Stompwijk aan. Terugkijkende op een fijne fietsochtend, dank ik een ieder weer.

Sportieve groeten, Willem v.Heeringen

De 1e clubrit voor de A en B groepen, na de succesvolle Elfdorptocht van verleden week, voerde ons naar Hekendorp.Een dorpje dat gelegen is aan een oeroude middeleeuwse doorvoerweg wat in die tijd de verbinding was tussen Gouda en Amsterdam. Om daar te komen moet je Gouda vanuit het zuidwesten binnen rijden om vervolgens via de kronkelige dijk langs Haastrecht in Hekendorp aan te komen. Deze route reed de ene A2 groep met wegkapitein Frans. De andere groep A2 rijders onder leiding van Jaap koos een andere route, maar deel 2 van deze tocht ging over hetzelfde traject weer richting Stompwijk. Bij Café Goejanverwelle zat dus de hele club (zo’n 60 man/vrouw) op koffie te wachten. Konden we vorig jaar nog rekenen op een snelle en gemotiveerde bediening, dit keer was het allemaal wat minder. Na een half uur rust hadden we nog maar één bakkie gedronken en konden liefhebbers van een appelpunt genieten. Alleen moesten de snoepers van deze lekkernij toestaan dat in een onbewaakt ogenblik de huismussen er met een stuk vandoor gingen. Tijdens de terugtocht van beide A2 rijders welke via Benthuizen liep, smolten beiden groepen bij een kruising tesamen en werden zelfs in het laatste stuk door de A1 voorbij gestreefd. Eenmaal thuis stond er 81 km op de teller

Frans Oliehoek

De B vertrok met z’n zestienen. Het zou een rit met hindernissen worden. Bij de Zoetermeerse bult moest een koppel koeien van het fietspad gejaagd worden. Dat was een komisch incident. Vervolgens leek er niets meer aan de hand en reden we, via een mooie route, lekker voordewind richting Hekendorp. Vlak voor Hekendorp een tweede incident, waarbij Hans Heemskerk gevallen is. De laatste drie kilometers naar de koffie lukte hem nog wel alwaar hij door de bezemwagen (familie) opgehaald is. Gezien de pijn, ‘smiddags naar de Eerste Hulpdienst van het LUMC geweest waar gekneusde ribben werden geconstateerd. Dus al met al viel het nog al mee.

Hans Heemskerk

Volgende week gaan de A en B groepen naar Maasdijk (resp. 80 en 75 km). In Cafe ‘Rust Wat’, net buiten dat dorp is de koffiestop. De C gaat naar Rijpwetering (de Rip) voor 45km. Vertrek om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.