Leidschendam-Voorburg fietst voor Ethiopië

Tijdens regionale fietsactie
LeidschendamVoorburg fietst voor Ethiopië
Medewerkers van de gemeente LeidschendamVoorburg nemen voor het woonwerkverkeer en tijdens dienstreizen vaker de fiets in plaats van de auto. Zij willen dit jaar van mei tot en met oktober zelfs meer dan 27.000 fietskilometers afleggen, tien procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Als zij daarin slagen krijgt een ontwikkelingsproject van de Novib in Ethiopië een bijdrage van 500 euro.
LeidschendamVoorburg neemt al jarenlang deel aan de fietsactie van het Stadsgewest Haaglanden die tot doel heeft het gebruik van de fiets voor het woonwerkverkeer te stimuleren, als alternatief voor de auto. Hoewel de fietsactie door de medewerkers wordt gewaardeerd, loopt na zes jaar de belangstelling iets terug. Afgelopen jaar deden ruim dertig van de ongeveer 700 gemeentelijke medewerkers met de actie mee.
Stimulans
Door toevoeging van een hogere doelstelling van fietskilometers en die te koppelen aan een goed doel verwacht de gemeente dat meer medewerkers zich aangesproken voelen om mee te doen. Immers, meer fietsen is beter voor de gezondheid, levert een lagere uitstoot van broeikasgassen op en steunt bovendien een duurzaam ontwikkelingsproject in een derdewereldland.
LeidschendamVoorburg is de enige regiogemeente die hulp aan een ontwikkelingsproject als extra doelstelling koppelt aan de fietsactie van het Stadsgewest Haaglanden; zij hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.
Novib
Het Novibproject gaat over bodembescherming in Tigray, in het noorden van Ethiopië. De jarenlange (burger)oorlog heeft hier een enorme aanslag gepleegd op het milieu. Bossen werden gekapt zonder bomen terug te planten en ook aan waterbeheer is lang niet gewerkt. Verbetering van de grond, de aanleg van waterreservoirs en het opzetten van boomkwekerijen krijgen daarom prioriteit van Relief Society of Tigray (REST). In samenwerking met de plaatselijke bevolking werkt REST aan het structureel verbeteren van het milieu en de voedselproductie in Tigray.