Toernieuws

Na een relatief koude zaterdag met veel wind werd het zondag al een stuk beter weer. Maar omdat de Toerclub met Pasen altijd op 2e Paasdag fietst, hadden we op maandag zelfs nog meer zon en temperaturen richting 20 graden. Niet iedereen was daar meteen op gekleed. Er reden nog wat lange broeken mee en zeker het aantal jacks was nog best hoog. Maar gaandeweg de route of anders bij de koffie gingen de meeste jacks wel uit. Nog iedere week zijn er ook steeds nieuwe gezichten aan de start verschenen. Ook onder de bijna 80 aanwezigen van deze rit waren er weer een paar. We hadden zelfs de huidige wereldkampioen 10 km schaatsen meerijden. Achterin de A2groep van Jaap reed Bob de Jong op z’n gemak mee en had hij het prima naar z’n zin. Bij de koffie in Haastrecht was het deze keer niet overvol. Zowel binnen als op het terras waren vrijwel uitsluitend TCrijders te vinden en dan past het precies. Na zo’n 85 km waren de Arijders weer in Stompwijk.
Ook bij de B reden weer een paar nieuwelingen mee. In de pauze kwam Wim Vergeer even lobbyen bij de A2 waarin Hans de Winter reed. Of zij de langzaamste A2 groep waren, want Wim had er 2 in de groep die wel over konden stappen. Gelukkig voelde Hans zich niet persoonlijk beledigd door deze vraag en waren ze dus welkom.
De B vertrok, met enkele nieuwkomers dus, met z’n negentienen! Uit veiligheidsoverwegingen werd de groep op de heenweg in tweeën gesplitst. Echter de tweede groep hield, om de mooiste route te garanderen, de eerste groep, met Willem Vergeer, continu in het zicht. Het was mede door het mooie weer genieten geblazen, daar konden de twee lekke banden op de terugweg niets aan veranderen. “Rijden jullie elke week van die mooie routes” vroeg een van de nieuwkomers aan mij. “Ja”, antwoordde ik, “dat is traditie bij de TC”. Om ca. 12.30 uur arriveerden we weer in Stompwijk.
De Cgroepen hadden deze keer een eigen bestemming. In de duinen tussen Wassenaar en Katwijk staat de strandtent waar zij naartoe reden. De C1 reed eerst via Voorschoten en Wassenaar naar Katwijk vanwaar zij door de duinen teruggingen richting koffie. Daar kwamen zij gelijk aan met de C2 die via Meijendell was gekomen. Op de terugweg ging de C2 via Katwijk en de C1 door Meijendell. Zo reden ze elkaars route vrijwel hetzelfde maar dan tegengesteld. Na een kleine 50 km waren ze weer terug in Stompwijk.
Volgende week rijden we weer gewoon op zondag. Dan staat voor alle groepen de Tulpentocht naar Lisse op het programma. De A en B rijden dan ongeveer 80 km, de C ongeveer 50 km. Vertrek om 9.00u vanaf het erf bij T.C., Oostvlietweg 30.

Arno van Rijn en Hans Heemskerk