Boerenkaasfeest

BOERENKAAS

Op 12 boerderijen in Zoeterwoude wordt nog op ambachtelijke wijze echte BOERENKAAS gemaakt. Kaas van de dagverse melk van hun eigen koeien. Puur natuur. Zoeterwoude boerenkaasdorp in het Groene Hart doet haar naam eer aan. Nergens in Nederland is de BOERENKAAS van zo’n goede kwaliteit als in Zoeterwoude. In Zoeterwoude zijn verre weg de meeste prijzen behaald voor de BOERENKAAS. Zo kwam de kampioen kaas maken al 3 keer uit Zoeterwoude. Binnenkort misschien zelfs 4 keer. Weer heeft een Zoeterwoudse kaasmaker zich geselecteerd bij de beste 5 van Nederland. Het is daarom de hoogste tijd dat niet alleen de boeren zelf, maar ook de rest van Nederland eens kennis maakt met de Trots van Zoeterwoude.

Programma:
· Om 13:00 uur wordt het feest geopend door Betty Koster. Zij is eigenaresse van Fromagerie L’Amuse in SantpoortNoord en levert kaas aan de beste restaurants van Nederland, waaronder Parkheuvel (3 Michelinsterren!). Zij heeft ook Zoeterwoudse producten in haar assortiment en is daar maar wat trots op.
· Op elk héél uur zal Ben Weijers, keurmeester en winnaar van de Gouden Kaasboor 2001, een aantal kazen keuren. De feestgangers zullen door hem worden ingewijd in het keuren, om zo de specifieke smaken en geuren te leren herkennen.
· André Bernard, chefkok van restaurant “de Engel” in Rotterdam, zal doorlopend een demonstratie geven over “Koken met Zoeterwoudse BOERENKAAS”.
· Slijter Edwin van ’t Drankenhuys in Zoeterwoude is aanwezig om advies te geven over de dranken, passend bij de verschillende kazen.
Op het boerenkaasfeest van 27 april presenteren de boerderijen ieder hun specialiteit, waaronder:
· Goudse Boerenkaas 48+
· Boerenkaas 35+
· BoerenLeidse met sleutels 30+
· Veenweidekaas
· Boerenhartjeskaas
· Kruidenkaas
· Babykaasjes met en zonder kruiden
· Boerderijijs
· Boerenboter
· Boerenkwark
· Boerenkarnemelk
Er kan naar hartelust geproefd en gekocht worden, met ludieke andere activiteiten, zoals Springkussen, Kunstkoe melken, Kleurplaten, Boerenkaascadeautjes, Live muziek van eigen bodem, BOERENKAASquiz, Gewicht raden.

Organisatie:Studieclub Zelfkazers Zoeterwoude
Contactpersoon: Lidia van Leeuwen, tel. 071 5801415, Email: L.vLeeuwen@boerenkaas.nl