Heropening LuitenWonen

Afgelopen week is de grote heropening geweest van LuitenWonen. Een zaak met een geschiedenis. Aanleiding om met vader en beide zonen rond de tafel te gaan zitten.

Met vader Louis ga ik, zo’n 70 jaar terug in de tijd. Als zoon van een timmerman voelde hij weinig voor dat vak. In de crisisjaren ging hij na de lagere school direct aan het werk. Hij verdiende ƒ 0,75 per week voor zeven dagen werken. Hij kreeg ƒ 0,25 zakgeld en de rest moest van moeder op de bank gezet worden om te sparen. Hij ging aan het werk bij de firma Verbakel, een manufacturenzaak, in Bleiswijk. Hij hield zich bezig met het prijzen van de artikelen, er werd ook van hem verwacht dat hij het buiten netjes hield. Later ging hij op pad, op de fiets naar Zoetermeer, Zoeterwoude en de Rijndijk, Leidschendam en Stompwijk om de waren aan de man te brengen. Een koffer gevuld met sokken, theedoeken, overhemden, hemden en broeken waarmee hij langs de deur ging om de bestellingen op te nemen en die op de zaterdag er na af te leveren. In eerste instantie opende hij de koffer aan de voordeur, maar toen bekend werd dat hij katholiek was mocht hij ook binnenkomen. Het waren, in financieel opzicht, slechte tijden. Er kon niet contant betaald worden en vaak werd uitstel van betaling verleend totdat de kinderbijslag binnen was. Tijdens de koffiepauze bij de familie Hoogeveen werd Louis geïnformeerd over wie er te vertrouwen was en aan wie hij geen krediet moest verlenen. Ook stalde hij daar zijn koffer als het tijd werd om naar huis te gaan. De volgende ochtend vervolgde hij dan zijn route. Hij kwam gemiddeld eenmaal per 3 weken aan de deur. Toen Louis de kans kreeg heeft hij zijn rijbewijs gehaald en ging toen met de auto langs de deur.
Toen de gelegenheid zich voordeed om het pand naast Hoogeveen te kopen heeft Louis, na langdurig beraad met mijn oudere broer Nico, de knoop doorgehakt. Er werd over het gevraagde bedrag onderhandeld en met de vuist op tafel geslagen, onderwijl roepend “verkocht”, werd de zaak beklonken. Zonder tussenkomst van een bank of hypotheek, want schulden aangaan deed je liever niet in die tijd. Wel heeft hij hiervoor geld geleend bij zijn broer.
Hij bleef inkopen bij de firma Verbakel met 17% korting en geleidelijk aan werd het assortiment uitgebreid. De reizigers (vertegenwoordigers) vroegen aan Verbakel waar die Luiten toch was. Zij zochten hem rechtstreeks op met hun goederen en toen was de winst voor honderd procent van Louis zelf.
Zijn service was geweldig. Er waren er nog maar weinig met een auto. Gerard Knijnenburg herinnert zich dit als de dag van gisteren dat, toen hij zijn Eerste Communie deed, hij voor een nieuw pak met Luiten de auto instapte om naar Bleiswijk te rijden om een pak te kopen bij Verbakel. Ook Sjaak Kappetein is met vader Luiten en zijn toekomstige vrouw Toos in de auto gestapt om niet alleen zijn trouwpak, maar ook de complete wooninrichting onder begeleiding van Louis Luiten in Bleiswijk te gaan kopen. Ook het babykamertje is door hem geleverd. Je mocht dan speciaal ’s avonds langs komen, dan was er meer tijd en aandacht mogelijk. De huwelijken en de op komst zijnde baby’s werden in de beginjaren ingefluisterd door de familie Hoogeveen. Door de jaren heen is de zaak regelmatig uitgebreid en in 1980 is er zelfs, een geheel aan woninginrichting gewijd pand, aan de Huyssitterweg gebouwd. Nog maar twee jaar geleden is de (kleding)zaak op het adres Dr. van Noortstraat gesloten. Zoals zoveel zaken in Stompwijk gesloten zijn.
Misschien dat juist vanwege de vele sluitingen in ons dorp dat er een overweldigende belangstelling was voor de heropening van de zaak aan de Huyssiterweg. Afgelopen vrijdag en zaterdag stonden de deuren uitnodigend open. Drankjes en heerlijke hapjes werden keurig verzorgd door Ruud en José en hun team. Ruw geschat zijn er zo’n 1200 belangstellenden geweest. Vooral vrijdagmiddag en avond was het erg druk, het Prinsenkoor bracht vrijdagavond diverse liederen en gehore en op zaterdag was het kerkkoor aanwezig met een toepasselijke lied, geschreven door wie anders dan Nel Verburg. Het ziet er schitterend uit. Volop licht in de zaak, lichtgevende reclames en heel veel spotjes verlichten de ruim ogende showroom. Aan de linkerzijde staan de meubelen uitnodigend geshowd, gezellige hoekjes zijn gecreëerd met behulp van een stylist, die net de puntjes op de i weet te zetten.
En aan de rechterzijde gordijnen, vitrages, zonwering, vloerbedekking en alles wat met de inrichting te maken heeft. Tussenwanden zijn vervangen door strak vallende vitrages die aan weerszijden gebruikt worden om de modellen te showen. De vele senioren fauteuils werden aan het eind van de zaterdag volop uitgeprobeerd. Het zag er bijzonder relaxed uit. De dekbedden en kussens worden prachtig gepresenteerd. De warme kleuren dragen bij tot een gezellige woonsfeer.

Terecht zijn Kees, Sjaan en Willibrord trots op hun compleet verbouwde zaak. Veel succes voor nu en in de toekomst!

Petra