Stille omgang 22-23 maart

In de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 maart 2003 wordt in Amsterdam wederom de Stille omgang gelopen. Meer dan tienduizend gelovigen uit heel Nederland maken dan in stilte een tocht door het centrum van onze hoofdstad. Met deze zwijgende tocht wordt het Heilig Mirakel van Amsterdam herdacht.
Het mirakel dateert uit 1345. Een zieke die woonachtig was in de huidige Kalverstraat ,werd nadat hij de H. Communie had ontvangen, onpasselijk en gaf alles op. Zijn verzorger wierp het braaksel in het haardvuur. De volgende dag zweefde boven het vuur de hostie, die terstond naar de dichtstbijzijnde kerk werd overgebracht. Toe dit fenomeen zich drie keer herhaalde, werd het wonder door de stedelijke en kerkelijke autoriteiten erkend.
Van meet af aan groeide de bedevaart naar het H. Mirakel. Elk jaar vierde Amsterdam het Mirakelfeest met grootse kerkelijke plechtigheden. Tot de Reformatie aan het eind van de zestiende eeuw. Veel katholieken bleven in stilte biddend door hei stadscentrum gaan. Zo groeide de huidige Stille Omgang die dit jaar zijn 658e editie beleeft.

Vanuit onze regio organiseert de Haagse Bedevaarten een bedevaart naar de Stille Omgang. Om 22.30 uur is er een Plechtig Lof in de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming in Voorburg.
Per bus vertrekken we om 13.15 uur naar Amsterdam. Na de Stille Omgang is er om 2.00 uur weer een mis in de Begijnhofkapel, waarna de bussen weer naar huis vertrekken.

Personen vanuit onze parochie kunnen zich bij deze bedevaart aansluiten. Degene die geïnteresseerd zijn moeten een aanvraagformulier invullen. Deze formulieren vindt u op het secretariaat. U kunt ook bellen. De kosten bedragen 11, en u wordt aangeraden zelf iets te eten en te drinken mee te nemen.
Aanmelden moet vóór zaterdag 15 maart. Vervoer naar Voorburg kan onderling geregeld worden.
Marianne Turk.