LAAT BURGERS MEEPRATEN OVER NEHERLABORATORIUM

VVD LEIDSCHENDAMVOORBURG:
Namens de VVD in LeidschendamVoorburg heeft Pieter Baeten tijdens de vergadering van de commissie Openbaar Gebied van 4 maart jl. voorgesteld om burgers te laten meepraten over het wel of niet slopen van het Dr. Neherlaboratorium. Dit voorstel kreeg de steun van alle andere partijen. Aanleiding voor het voorstel is het voornemen van een meerderheid van het college van burgemeester en wethouders om per 1 mei 2003 de voorbescherming op dit markante gebouw op te heffen. Dit betekent dat het college op 1 mei as. kan starten met de procedure voor het afgeven van een sloopvergunning.

Ir. S.J. van Embden heeft het Dr. Neherlaboratorium aan de Paulusstraat in Leidschendam in de jaren vijftig (1950 – 1955) ontworpen voor de PTT. Het speciaal voor telecommunicatieonderzoek ingerichte gebouw is een van de weinige gebouwen van deze architect die nagenoeg geheel en gaaf bewaard zijn gebleven. Het terrein en de gebouwen zijn eigendom van KPN Vastgoed, maar worden gebruikt door TNO. In september 2001 heeft KPN Vastgoed een sloopvergunning aangevraagd. Het toenmalige college van Leidschendam heeft naar aanleiding hiervan onderzoek gedaan naar de monumentale waarde van het Dr. Neherlaboratorium. In afwachting van de uitkomsten van dit onderzoek is de aanvraag voor sloopvergunning destijds aangehouden. In januari van dit jaar heeft een meerderheid van het college van burgemeester en wethouders besloten dat het Dr. Neherlaboratorium en het naastgelegen Dr Reinoudcomputercentrum het beste gesloopt kunnen worden. Beide gebouwen moeten plaats maken voor nieuwbouw. De sloopprocedure kan volgens het college op 1 mei 2003 starten.

Dit voornemen van het college is op 4 maart jl. besproken in de commissie Openbaar Gebied. Baeten meent dat over smaak niet valt te twisten. Wel is volgens hem zeker dat het Dr. Neherlaboratorium een heel belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Leidschendam en behoort tot de belangrijkste gebouwen uit de periode van de wederopbouw. De rijksdienst voor de monumentenzorg, de rijksgebouwendienst en de Vereniging Erfgoed Leidschendam onderstrepen het nationaal, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang van het gebouw.

Pieter Baeten verbaasde zich over het feit dat het college burgers meer wil betrekken bij het beleid, maar dat diezelfde burgers niet kunnen meepraten over de sloopplannen. Hij stelde daarom voor dat de gemeenteraad op korte termijn een openbare bijeenkomst organiseert, liefst in het Dr. Neherlaboratorium zelf, waar de aanwezigen zich kunnen uitspreken over de vraag ‘wel of niet slopen’. Alle andere partijen in de raad waren het hier mee eens. De uitkomsten van deze bijeenkomst zullen zwaar meewegen in het besluit van de VVD om wel of niet in te stemmen met de sloop van het Dr. Neherlaboratorium. De liberalen vinden wel nadrukkelijk dat als het gebouw behouden blijft, niet de gemeente, maar andere partijen dan de gemeente, de kosten moeten dragen. Ook mag het gebouw niet leeg komen te staan, maar moet het hergebruikt worden als bijvoorbeeld kantoor, bedrijfs of atelierruimte.