Kerst (slot van het verhaal van Linda de Jong)

Op 24 december was er al kerstmis voor de kinderen in het kerkje van het gehandicapte instituut ´Ciudad Joven San Juan de Dios´. Met alle “grote” niños naar de mis en daarna waren er activiteiten. Twee clowns die de kinderen vermaakten, erg leuk!! Alhoewel sommigen .. waren er echt bang voor. En natuurlijk moest ik als “gringa”naar voren komen voor een magische truc. Gringo of gringa wordt in heel Midden en ZuidAmerika gebruikt om een ´blanke buitenlander´ aan te spreken. Het woord is afkomstig uit Mexico in de tijd dat daar veel NoordAmerikaanse militairen in groene legerpakken waren. De bevolking wilde dat ze zouden gaan… en riepen GREEN GO… en daarvan is gringo ontstaan.
Daarna kregen we allemaal op de buitenplaats van het instituut het typiche kerstmaal….. kip in een soepsaus met aardappels, groente en een maiskolf… waar de kinderen de vingers bij aflikken .
Bij Tata hebben we ´s middags met de kids het kerstverhaal nagespeeld. Alle kinders verkleed.. als engeltjes, herdertjes, de 3koningen en natuurlijk als Josef en Maria. Een schattig gezicht! Op kerstdag was het de bedoeling dat ik de kerstman zou zijn .. maar helaas het pak bleek onvindbaar. Dus om half 10 ´s ochtends met een collega in Sucre op zoek naar een kerstman voor de kinderen. De hele week zag je ze in overvloed op straat, maar op kerstzondag was er geen één te bekennen! Allemaal zeker goed kerstavond gevierd met een lekkere slok op dachten wij. En ja hoor toen we eindelijk een telefoonnummer bemachtigd hadden .. bleek het inderdaad een slaperige kerstman te zijn die over een uurtje zou komen….. nou ja dat werden 2 uurtjes later (de Bolivianen nemen de tijd niet zo nauw).
HOHOHO…. de kerstman was er dan eindelijk en had heel veel cadeautjes!! Maar oh wat hadden veel kindertjes de schrik van de kerstman.. pas nadat ze het cadeautje hadden gekregen vonden ze hem wel enigszins lief. Ieder kreeg zijn eigen wagentje met schepje, zeefje en harkje…. ja, ja een echt zandsetje. Maar nu de zandbak nog!!!

Oud Nieuw
In het vrijwilligershuis waar ik met 3 Duitsers, 2 Spanjaarden, 1 Zwitserse en 1 Nederlandse woon, hebben we maar liefst 2 keer oud nieuw gevierd. Immers in Europa was het op 31 december om 19.00 uur al nieuwjaar. Dus op de Spaanse manier met echte chorizo, jamón (ham) en natuurlijk de 12 druiven van geluk werd om 7 uur ´s avonds het Europese nieuwjaar ingeluid. Om 00.00 uur in het centrum van Sucre nogmaals, waar we nog tot diep in de nacht op de Boliviaanse muziek hebben staan swingen. De volgende dag was het helaas helemaal mis… de druiven van geluk hadden bij mij niet geholpen. Wat een last van mijn darmen… een dagje plat. De volgende dag toch maar naar het ziekenhuis voor een receptje… en toen mocht ik gelijk een nachtje blijven aan het infuus. Jeetje das toch wel weer een ervaring, apart zo een dagje en nachtje in het ziekenhuis in Bolivia. Gelukkig ben ik er weer gezond en sterk uitgekomen!!

Driekoningen
Drie koningen wordt in Nederland niet als feestdag op de dag zelf gevierd maar in Spanje en ZuidAmerika kan je er niet omheen. Op 6 januari ´s morgens om 9 uur met een aantal kids naar de optocht. Even wachten en ja hoor daar kwam de stoet met Jozef, Maria en het kindje en daarachter te paard de drie koningen Balthasar, Melchior en Kaspar, die allerlei snoepjes en kleine cadeautjes naar de kinderen strooiden (lijkt wel een soort zwarte pieten te paard!). Wat een stoet kinderen kwam daar achteraan… en iedereen maar roepen. Maar wij riepen het hardst want de drie koningen hadden ons opgemerkt… en kwamen ´s middags speciaal langs het weeshuis Tata Juan de Dios!! .. met snoepjes en cadeautjes voor iedereen.

….en nu?
De zandbak in allerlei kleuren, een prachtplaatje is gereed… en de 3 maanden vrijwilligerswerk in het weeshuis zitten er al weer op. De tijd is voorbij gevlogen en de bedoeling was om nu verder te gaan met de reis, maar afscheid nemen… nee dat wil ik nu nog niet. Nog een paar maanden langer … dus mijn ticket verlengd … en ik zou zeggen tot de Stompwijkse kermis!! Want dat mogen we natuurlijk niet missen.
Bij deze wil ik iedereen enorm bedanken voor de financiële steun. Het sinterklaasfeest, de kerstcadeautjes op en als klapper op de vuurpijl de zandbak zijn werkelijkheid geworden door de donaties uit Nederland (voornamelijk uit Stompwijk en omgeving). MUCHOS GRACIAS!!
Veel liefs Linda de Jong en los niños!