Natuur(lijk) de wijk in

Zou U ook wel eens willen weten wat er allemaal leeft en groeit in uw tuin, in het plantsoen, in het park? Wat bloeit, loopt en vliegt er zoal in uw eigen omgeving, in uw eigen wijk?

Met bewondering kijken we wel eens naar die onbekende bloem of naar die prachtig gekleurde vlinder die zomaar langs komt fladderen. Dan kunnen we vaststellen dat de natuur ook in uw eigen wijk weet door te dringen, zijn kansen pakt en daarmee onze eigen omgeving meer leefbaar maakt. De gemeente LeidschendamVoorburg is ook de komende jaren van plan verder te investeren in het beheren en verbeteren van de natuurlijke samenhang tussen water(gangen), groen en ruimte in de gemeente. Indien de juiste beslissingen worden genomen zal dit direct een positief effect laten zien op de onderlinge wisselwerking tussen planten en dieren in de directe omgeving van de mens. Voorbeeld kan zijn: Door het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers ontstaan weer moeras en drasstroken, waardoor hun specifieke (oever) planten een kans krijgen. Dieren als vlinders, libellen, kikkers, rietzangers enz. zullen deze stukjes natuur in de stad ontdekken en er graag gebruik van maken.

De natuurwaarde van uw omgeving
Op dit moment worden door de gemeente in samenwerking met het Platform Duurzaam LeidschendamVoorburg plannen uitgewerkt om in elke wijk periodiek te inventariseren of bepaalde planten en diersoorten er voorkomen. Doel is het inzichtelijk maken van de ontwikkelingen van de natuurwaarden als gevolg van de gewijzigde natuurvriendelijke inrichting en aangepast beheer. Verschillen zullen worden vastgesteld die zich voordoen tussen traditioneel ingerichte en beheerde stukken en de natuurvriendelijk ingerichte en beheerde stukken in de wijk.

Bewoners monitoren hun wijk
Het inventariseren en daardoor vaststellen van ontwikkelingen van bepaalde planten en dieren wordt “natuurmonitoring” genoemd. De gemeente zal hierin een centrale rol spelen door de benodigde informatie te verschaffen en de gegevens te verwerken, maar kan niet zonder vrijwilligers en burgers die bereid zijn die gegevens te verzamelen. Om een compleet beeld te krijgen van elke wijk zoeken we naar enthousiaste wijkbewoners met belangstelling en interesse voor de natuur in zijn/haar omgeving.
Ook u kunt hieraan meewerken, want men hoeft beslist geen specialist of professional te zijn. Vindt u het leuk om mee te doen door in de periode van april tot oktober bij mooi zonnig weer één of twee maal per maand een wandeling te maken in uw omgeving en de doelgroepen te registreren, meldt u dan aan bij
R. Priem, telefoon 3009576, of email: r.priem@leidschendamvoorburg.nl.